Öğrencilere tercih uyarısı

Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alacak liselerin geçen yılki tercihlerle ortaya çıkan yüzdelik dilimlerini yayınladı.

Öğrencilere tercih uyarısı

SEYİT GÜNDOĞAN 

Milli Eğitim Bakanlığı sınavla öğrenci alacak liselerin geçen yılki tercihlerle ortaya çıkan yüzdelik dilimlerini yayınladı. Eğitimciler, sınav sistemi değiştiği için velilerin ve öğrencilerin tercih sırasında çok dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Bu nedenle, öğrencilerin bu yıl ki yüzdelik dilimleri ile gitmek istedikleri okulların geçen yılki yüzdelik dilimlerinin birbirine yakın olup olmadığına dikkat etmeleri gerekiyor. 

“TEOG’LA AYNIYMIŞ GİBİ DEĞERLENDİRMEYİN”

Eğitim İş Şube Başkanı Özkan Rona, bu yıl ilk defa uygulanan merkezi sınav sisteminde öğrencilerin aldığı puanlar ve soruların zorluk derecesinin farklı olması nedeniyle TEOG’la aynıymış gibi değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. 

Rona, “Geçen yıl son kez yapılan TEOG sınavında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı 17 bin iken, bu yıl yapılan merkezi yerleştirme sınavında tüm soruları doğru yanıtlayan öğrenci sayısı sadece 18’dir. Bu sayılar da son yapılan sınavın daha zor sorularla yapıldığını, geçen seneki sınava kıyasla puanların biraz daha düşük olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle velilerimiz tercihlerinde okulun bir önceki yıldan ortaya çıkan taban puanlarına bakmak yerine, bu okullara hangi yüzdelik dilimdeki öğrencilerin yerleştiğine bakarak tercihte bulunmaları daha doğru olacaktır” diye konuştu. 

“SİSTEM KAOSLA BAŞLADI”…

Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Metin Öksüz de, bu sisteminzaten kaosla başladığını örne sürerek, bu işin duyeni olan rehber öğretmenlerin bile sistemin nasıl işleyeceği konusunda kafalarının karışık olduğunu söyledi.

Yeni sistemde geçen yıl sınavla 12 bin öğrenci alınırken, bu yıl bu rakam 2 bin 500 civarına ineceğinin altını çizen Öksü, “Yani sınavla öğrenci yerleştirme yüzde 25’den yüzde 5’e düşmüş olacak. Bu durum yüzdelik dilimleri yükseltecek. Yüzde 5’lik dilimle girilen bir yere yüzde 1 ile giremeyecek.

Zaten Bursa’da Anadolu Lisesi 8 tane kaldı. Bu durumda ister istemez yüzdelik dilimler yükselmiş olacak. Sınavla öğrenci alan okula giremeyen başarılı öğrenci adresi tutarsa ya mahalle okuluna gidecek ya da parası var özel okula gidecek. Bu da eğtimde özelleştirmenin önünü açacak.

Öğrenciye tanınan 5 tercih hakkından 3’ünü Anadolu Lisesi’ni mecburen meslek ya da imam hatip seçmek zoruda kalacak. Böylece istediği okula gidecek ididası havada kalmış olacak. Veliler ve öğrenciler tercih kılavuzunu iyi okumalı. Mutlaka uzman öğretmenlerden destek almaları gerekiyor” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X