Olay ramazan özel: 29 Mayıs 2019

İl Müftülüğü’nden Bursalılara ramazan hediyesi… Kur ’an ayetleri, seçilmiş hadisler, İslam alimlerine ilişkin bilgiler, öneriler ramazan boyunca her gün Olay’da…

Olay ramazan özel: 29 Mayıs 2019

MERHAMET KALBİN AKLIDIR

Niçin her işe başlarken Bismillâhirrahmânirrahîm, başka bir deyişle, Allah’ın, ayırt etmeksizin tüm yarattıklarına ve özel olarak ahirette kurtuluşu hak eden kullarına çok merhametli olduğunu söylüyoruz? Niçin Yüce Rabbimiz çok sayıdaki sıfatı/ismi arasında özellikle çok merhametli oluşunu ifade eden Rahmân ve Rahîm isimlerini ısrarla bize öğretti?

“Merhamet kalbin aklıdır” diyen bir Prof. Mehmet Görmez Hocamızın ifadesiyle “eğer bir kavramı, Yüce Rabbimiz kendisi için ısrarla kullanmışsa, aynı vasfı gönderdiği kitap ve peygamber için de kullanmış ve onu bütün insanlardan istemişse, işte o kavram İslam dininin en temel kavramlarından birisi demektir.” Rahmân ve Rahîm olan Rabbimiz “Rahmetimi kendime kanun olarak yazdım”, “Benim rahmetim bütün varlığı, kâinatı kuşatmıştır” der. Kur’ân’ı bize şifa ve rahmet olarak, Peygamber Efendimizi de âlemlere rahmet olarak gönderdiğini söyler. Rabbimiz bizden de tüm varlığa merhametle muamele etmemizi ister.

Mekke fethi yolunda Peygamber Efendimiz bir çalı dibinde henüz dünyaya getirdiği yavrularını emziren bir köpek görür. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimiz devesinden inip anne köpek ve yavrularının başına gidip sahabeden Cuayl’ı yanına çağırır. Onu ordunun tamamı oradan geçip gidinceye kadar, o köpek ve yavrularının rahatsız edilmemesi için oraya nöbetçi bırakır. Bu ilk merhamet dersinden sonra tevazuyla Mekke’ye giren Hz. Peygamber ikinci büyük merhamet dersini verir: Sancaktar Sa’d b. Ubade “Arkadaşlar, bugün savaş ve intikam günüdür, bugün Allah’ın kan dökmeyi bize helal kıldığı gündür” dediğinde Efendimiz sancağı onun elinden alıp Hz. Ali’ye verir ve “Bugün merhamet günüdür, bugün Allah’ın kan dökmeyi haram kıldığı gündür. Evine giren güvendedir. Ebu Süfyan’ın -ki hep düşmanlık etmişti- evine giren güvendedir. Beytü’l- Harâm’a giren güvendedir” der. Sonra Mekkelileri toplar ve onlara “Beni nasıl bilirsiniz?” diye sorar. Onlar “Kerim bir kardeş, kerim bir kardeşin oğlu olarak biliriz” derler. Hz. Peygamber “Bugün size Yusuf Peygamber’in kardeşlerine söylediğini söylüyorum, bugün size hiçbir kınamam yoktur.”

Merhamet “acımak” değildir. Zira acıma duygusu kişinin kendisini acıdığından farklı bir yere konumlandırdığını gösterir. Merhamet, Peygamber Efendimiz örneğinde olduğu gibi, merhamet ettiği için harekete geçiren, kendisi için zaman, dikkat ve çaba isteyen aktif bir duygudur. Yüzlerce kez dilimizden düşürmediğimiz rahmeti, merhameti kuşanabilmek, yaşayıp yaşatabilmek duasıyla…

Bedriye Yılmaz
Bursa İl Müftülüğü

***

YUNUS MEKTEBİ

Hak Çalabım

Hak Çalab’ım, Hak Çalab’ım, sencileyin yok Çalab’ım,
Günahlıyım sen bağışla, ey rahmeti çok Çalab’ım.

Kullar senin, sen kulların, günahları çok bunların,
Uçmağına sal bunları binsinler Burak Çalab’ım.

Sendedir aşkın fermanı, nedir bu derdin dermanı?
Zinhar esirgeme beni, aşk oduna yak Çalab’ım.

Ne ilmim var, ne taatım, ne gücüm var, ne takatım,
Meğer senin inayetin kıla yüzüm ak Çalab’ım.

Yunus Emre’yi bağışla bu günahlı kullarınla.
Eger bağışlamaz isen key katı firak Çalab’ım.

***

KIRK AMBAR

BEYAZ AT VE HÜKÜMDAR

Hükümdarın birinin beyaz bir atı varmış. Hükümdar, bu atını çok severmiş. Bir gün bütün maiyetinin hazır bulunduğu bir sırada:

– Bu beyaz atımın ölüm haberini getirenin kafasını uçurabilirim. Çok dikkatli olun. Çünkü bu beyaz atı canım kadar seviyorum. Onun ölüm haberi bende kriz geçirtebilir, demiş.

Günün birinde, her şeyin eceli gibi beyaz atın da eceli gelir. Ve beyaz at ölür. Hükümdarın adamlarında bir telaştır kopar. Kimse cesaret edemez ki, beyaz atın ölümünü hükümdara haber versinler. Seyis başı, düşünür taşınır, olacak gibi değil. Ben gidip hükümdara haber vereceğim. Öyle olsa da, böyle olsa da bizim kafa gidecek, der. Ve Seyis başı, hükümdarın huzuruna çıkar:

– Hükümdarım, der. Sizin beyaz at var ya!

– Evet der, Hükümdar. Seyis başı:

– O, yatmış, ayaklarını dikmiş, gözlerini yummuş, karnı şişmiş, hiç nefes almıyor, der. Hükümdar:

– Seyis başı, seyis başı! Desene, bizim beyaz at öldü!..

Seyis başı:

– Aman hükümdarım! Ben demedim, siz dediniz hükümdarım, siz dediniz der ve kafayı kurtarır.

Söyleme şeklimiz birçok şeyi değiştirir.

***

ÇOCUK VE DEĞER

cocuk-ve-deger-019.jpg

***

NE OKUYALIM?

KUDÜS VE AKSA

Prof. Dr. Bünyamin Erul’un kaleme aldığı, “Kudüs ve Aksa” kitabı Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’nın halk kitapları serisinden çıkmış olup 316 sayfadır.

Kudüs’ü yazmak, kutsalı yazmak kadar zor.

Zira insanlık tarihi kadar kadim olan bu şehirden nice peygamberler, krallar, sultanlar gelip geçmiş. Orada nice devletler, kavimler, boylar ve soylar yaşamış. Her şeyden önemlisi üç semavî dinin de kutsalı olmuş. Tarih var, savaşlar var, helakler var, yıkımlar var ve orada her zaman dinler ve mabetler var. Mucizeler var, kerametler var.. Binlerce seneye yayılan bütün bunlar, sadece birkaç bin metrekarelik bir şehirde yaşanmış. Sanki birçok farklı filmin çekildiği bir set gibi. Mekân aynı, sahneler bazen binlerce sene öncesini, bazen de sonrasını sergilemekte. Setin zemini pek değişmemekte ise de, sahnedekiler, sesler, mesajlar sık sık değişmekte, bazen de iç içe girebilmekte.

***

Bir Ayet

İçinizden Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikreden kimseler için Rasulullah’ta güzel bir örneklik vardır.﴾Ahzâb, 33/21﴿

***

Bir Hadis

“…Mücahid, Yüce Allah’a itaat yolunda nefsinin isteklerine karşı mücadele eden kimsedir.” (İbn Hanbel, VI, 22)

***

Bir Dua

Ey insanların Rabbi! Rahatsızlığı gider! Şifa veren sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki ardında hiç hastalık izi bırakmasın. (Müslim, selam, 47)

***

Bir Öneri

Bugün kutsal kitabın Kur’an’dan bir surenin anlamını okuyabilir ve üzerine düşünebilirsin!

***

Kan aldırmak orucu bozar mı?

Kan aldırmak orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber, ihramlı iken ve oruçlu bulunduğu sırada kan aldırmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber: “Üç şey vardır orucu bozmaz: Kan aldırmak, kusmak, ihtilam olmak” (Tirmizi, “Savm”, 24) buyurmuştur.

***

29 Mayıs 2019 Çarşamba- Hicrî 24 Ramazan 1440

İmsak: 03:40

Güneş: 05:31

Öğle: 13:06

İkindi: 17:03

Akşam: 20:31

Yatsı: 22:14

***

Bu sayfanın içeriği Bursa il Müftlüğü Gençlik koordinatörlüğü tarafından hazırlanmıştır.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X