Ölümü 2 ay sonra duyuldu!

Bursa’da eğitimci kişiliği ve çocuk kitapları yazarı olarak tanınan Mehmet Vasfi Saral’ın iki ay kadar önce yaşamını yitirdiği ve ölümünün eğitim dünyasında fark edilmediği, basına da yansımadığı ortaya çıktı.

Ölümü 2 ay sonra duyuldu!

1980 yılında geldiği Bursa’da 37 yıl boyunca eğitim sorunları üzerine araştırıcı çalışmalar yapan, bir yandan da şiir, öykü, masal, fabl türlerinde çok sayıda çocuk kitabına imza atan Mehmet Vasfi Saral’ın 14 Ekim 2017 günü Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nde hayata gözlerini yumduğu ve ertesi gün eşinin memleketi İznik’te toprağa verildiği öğrenildi.
 

Eğitimci-yazar Saral’ın eşi Türkan Saral, olaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
 

“Mehmet Bey 8 Ağustos 2015’te beyin kanaması geçirmişti. Daha sonra bir diş rahatsızlığı yaşadı. Tedavi için UÜ Tıp Fakültesi’ne gittiğimizde çene kanseri olduğu ortaya çıktı. 14 Ağustos 2017’de Medikal Park Hastanesi’nde ameliyat oldu. Ancak ilerleyen günlerde sağlığı giderek bozuldu ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’ne kaldırıldı ve orada 10 gün yoğun bakımda kaldı. 14 Ekim günü de kendisini kaybettik.”
 

Yazar Saral’ın son aylarında kanser tedavisi gördüğü için eğitim dünyasından ve sosyal ortamlardan uzak kaldığı ve ölümünün bu yüzden fark edilmediği ve basına yansımadığı anlaşıldı.
 

ÇOCUK KİTAPLARIYLA TANINIYORDU
 

Yaşamının son 37 yılını Bursa’da geçiren eğitimci-yazar Mehmet Vasfi Saral, 1945 yılında Bilecik’in Osmaneli ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu doğduğu ilçede, liseyi Bilecik’te okudu. 1965’te Nazilli Öğretmen Okulu’nu, 1977’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Pedagoji Bölümü’nü bitirdi. Bir yıl kadar Ankara’da, Radyo Televizyon Eğitim Merkezi’nde radyo program yazarı olarak çalıştı. Eskişehir Öğretmen Lisesi ve çeşitli eğitim enstitülerinde meslek dersleri öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1980’de Bursa’ya Rehberlik Araştırma Merkezi’ne atandı. 1982-1987 yılları arasında Bursa Atatürk Lisesi’nde görev yaptı. Çocuğunun eğitimi için bir süre İstanbul’da yaşadı, Kadıköy Halk Eğitim Korosu’nda solist olarak görev aldı. 1995’te yeniden Bursa’ya döndü ve aynı yıl emekliye ayrıldı.
Yazmaya 1964 yılında masal türüyle başlayan Saral; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Bursa yıllarında 30’u aşkın çocuk kitabı yayımladı. Daha çok eğitsel konulara eğilen, çocuğa aile, arkadaş, doğa sevgisi, paylaşma duygusu aşılayan bu kitaplarının toplam baskısı 160 bini aştı.
 

Mehmet Vasfi Saral; aralarında Çöpçü Alâattin, Kimsesizler, Yusuf, Uzayda Yaşayanlar, Elçi Çoban, Okuma Sevgisi olmak üzere çok sayıda öykü kitabına; Anamsın, Babamsın, Dünya Ana, Barışıktır Çocuklar adlı şiir kitaplarına; Irgandı Köprüsü, Cumalıkızık, Çift Nitelikli Hamam Örnekli gibi araştırma-inceleme kitaplarına imza atmıştı.
 

15 Ekim’de İznik’te toprağa verilen Mehmet Vasfi Saral iki oğul babasıydı ve ikinci oğlu Duygun Saral’ı 2010 yılında kaybetmiş ve bunun acısını “Duygun’a Ağıt” adlı kitabında dile getirmişti.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X