‘Önce kendi vatandaşlarını kurtardılar’

Yangın çıkan “Norman Atlantic” feribotundan kurtarılan Türk yolcu Akamaç, Yunan ve İtalyan ekiplerin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını öne sürdü. Feribottan 13 Türk kurtarıldı.

‘Önce kendi vatandaşlarını kurtardılar’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan İtalya’ya giderken yangın çıkan “Norman Atlantic” adlı feribottan 13 Türk vatandaşının kurtarıldığını, olayda hayatını kaybeden Türk vatandaşı bulunmadığını bildirdi.

 

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan 422 yolcusu ve 56 kişilik mürettebatıyla İtalya’ya sefer yaparken yangın çıkan “Norman Atlantic” adlı feribottan kurtarılan yolculardan bazıları helikopterlerle İtalya’nın güneyindeki Puglia bölgesi kıyılarına taşınıyor.

 

İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı öğrenildi.

 

“Önce kendi vatandaşlarını kurtardılar”

 

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları “büyük bir skandal” olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

 

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, “Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin” diye konuştu. Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, “Titanik filmi gibiydi” dedi. 

 

Akamaç, şöyle devam etti:

 

“Yangını yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum.”

 

53 Türk vatandaşından 13’ü kurtarıldı

 

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çalışmalarda şu ana kadar 289 kişinin feribottan kurtarıldı, aralarında 3 Türk, 5 İtalya, 25 Yunan ve kaçak olduğu iddia edilen 2 Afganistan vatandaşının da bulunduğu 49 kişi kurtarma gemisiyle Brindisi Limanına götürüldü.

 

Feribotta bulunan 53 Türk vatandaşından şimdiye kadar 13’ünün kurtarıldığı bildirildi.

 

Yunan medyasına yansıyan haberlerde feribotun, İtalya’nın Brindisi Limanına çekileceği kaydedildi. Römorkörlerle bağlanan feribotun, olumsuz hava koşulları nedeniyle hareket ettirilmediği belirtildi.

 

Yunanistan’ın Bari Başkonsolosu Stelyos Kambanele, katıldığı bir radyo programında, kurtarılan vatandaşların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

 

Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan 422 yolcu ve 56 kişilik mürettebatıyla cumartesi akşam saatlerinde İtalya’nın Ancona kentine hareket eden feribotta, henüz belirlenmeyen nedenle yangın çıkmış, kurtarma çalışmaları sırasında 61 yaşındaki 1 Yunan vatandaşı hayatını kaybetmişti

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X