Orhaneli’nde  karabuğday ekiminde artış

Orhaneli’de ilk olarak 2017 yılında 10 üreticinin yetiştirmeye başladığı karabuğdayda olumlu sonuçlar alınmasıyla birlikte bu yıl da ekim alanlarının artarak devam ettiği bildirildi. 

Orhaneli’nde  karabuğday ekiminde artış

OSMAN SAK

Orhaneli’nde geçtiğimiz yıl 10 üreticiyle başlayan karabuğday ekiminin bu yıl önemli oranda artış gösterdiği belirtildi. 

2018 yılında Orhaneli’ne bağlı 12 mahallede 35 üreticinin karabuğday ekimi gerçekleştirdiği kaydedildi. Karabuğdayın, ekim yapan üreticinin yüzünü güldürdüğü ifade edildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergin Alkan, “İnsan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan karabuğday, ilçemizde önemli bir gelir kapısı olacak. Yazlık ekim yapılmakta, kurak ve engebeli arazilerde iyi verim alınmakta. Kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği var. Hızlı ürer, ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Ülkemizde çok fazla bilinmeyen, tüketilmeyen karabuğday, isminden dolayı tahıllar grubunda değerlendirilmesine rağmen tahıllar grubundan olmayıp, kuzukulağıgiller familyasından bir bitki. Karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonyo, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketilmekte” dedi. 

Karabuğdayın protein ve B vitamini yönünden de zengin olduğunu ifade eden Alkan, kurak ve serin iklimlerde yetişmesi nedeniyle çok fazla üretiminin yapılamadığını ifade etti. Alkan, dünya genelinde yapılan araştırmalara göre 4 dekar karabuğday ekili alanda yapılan arıcılıktan 60-70 kilogram bal hasadı yapıldığının belirlendiğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X