Orhangazili çeltik üreticisi alternatif ürüne yöneldi

Orhangazili çeltik üreticisinin yıllar içerisinde alternatif ürünlere yöneldiği belirtildi. Bu yıl 26 üretecinin ilçede çeltik ekimi yaptığı ifade edilirken, üreticinin kivi, nektarin ve sebze üretimine ağırlık verdiği kaydedildi.

Orhangazili çeltik üreticisi alternatif ürüne yöneldi

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi Tarım ve Orman Müdürü Gürkan Kabul, ilçede geçmiş yıllarda çeltik üretimi yapan çiftçinin, alternatif ürünlere yöneldiğini ifade etti. Kabul, 2018 sezonunda 26 üreticinin bin 562 dekarlık bir alanda çeltik ekimi yaptığını ve hasadın sona erdiğini belirtti.  

Orhangazi’de çeltik ekim alanlarının ve üretici sayısının düştüğüne dikkat çeken Kabul, “Çeltik ekimi yapan belirli sayıda üreticimiz kaldı. Seneler önce sayıları fazla olan çeltik üreticisi sayısı giderek azaldı. Sadece Gürle ve Çeltikçi mahallelerinin ova kesimlerinde ekimi yapılan Osmancık türü çeltikte dekar başına 900 kilo, Baldo türü çeltikte ise dekar başına 750 kilo verim alınıyor” dedi.

Çetik ekim alanlarında ve üretici sayısında azalmanın nedeni olarak pirinçteki maliyet artışlarını ve alternatif ürünleri gösteren Kabul, “Ekim yapılan alanlarda başta kivi olmak üzere, nektarin ve sebzeler öne çıktı. Çiftçilerimiz maliyeti düşük ve piyasa koşulları elverişli ürünlere yöneldi” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X