Orhangazili zeytincinin yüksek rekolte sevinci

Orhangazi’nin tarımsal girdisinde ilk sırayı alan zeytin, bu yıl gerek ürün rekoltesi ve gerekse piyasa fiyatı ile üreticisinin yüzünü yıllar sonra güldürüyor.

Orhangazili zeytincinin yüksek rekolte sevinci

NEVZAT OKUMUŞ

Halen 2 milyon 229 bin ürün veren kayıtlı zeytin ağacı bulunan Orhangazi yöresinde, 42 bin 351 tonluk rekolte beklendiğini ifade eden Marmarabirlik bünyesindeki 189 Sayılı Orhangazi Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Bayram, “Bu rakam yıllardır yöremizde görülmeyen bir ürün rekoltesi. Kalite açısından da yüksek bir zeytin üretim sezonunda kooperatif olarak hedefimiz 4 bin tonun üzerinde alım gerçekleştirmek. Hasat öncesinde 2 bin 631 üretici ortağımızdan toplam 4 bin 736 ton rekolte beyanı aldık. Bu beyanın tamamını almak istiyoruz. Geçtiğimiz sezon kooperatif olarak bin 873 ortağımızdan bin 665 tonluk alım yapabilmiştik. Şimdi bu rakkamı üçe katlamak niyetindeyiz. Şu anda günlük alım miktarımız 100 ton dolayında” dedi.

Orhangazi yöresinde İznik Gölü’nün kuzey yakasında hasadın erken başladığını, ancak daha çok ürün rekoltesine sahip güney yakasında ise yeni başlandığını ifade eden Remzi Bayram, Marmarabirlik’in belirlediği alım fiyatlarını da değerlendirerek, “Geçen sezon 8 lira 30 kuruş olan zeytin başfiyatı, bu yıl 11 lira 75 kuruşa yükseltildi. Bu fiyat piyasada bir denge unsuru oldu ve zeytin tüccarları da alım fiyatlarını zorunlu olarak yükseltti. Bu gelişme zeytin üreticisinin lehine oldu” diye konuştu.

Kooperatife ürün teslim eden zeytin üreticileri ise, “Yıllardır zeytinden beklediğimizi bulamadık. Dolu, soğuk, zeytin zararlıları gibi nedenlerle verim alamadık. Borç içinde yüzer duruma gelen bizler, bu yıl 42 bin tonu bulacak bir rekolte ve Marmarabirlik’in verdiği 11 lira 75 kuruşluk başfiyatla seviniyoruz. Sabah ayrı, akşam ayrı ürün teslimi yapabiliyoruz” dediler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X