Orman alanları genişliyor

Yenişehir’de orman varlığını genişletecek fidan dikimlerinin yanı sıra gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları da yapılıyor. Bu çalışmalarla daha verimli ormanlar oluşturulurken, bölge halkına da ek gelir sağlanması amaçlanıyor. 

Orman alanları genişliyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Orman İşletme Şefliği tarafından, daha önce belirlenen alanlarda orman ağacı fidanlarının yanı sıra köylüye gelir getirici fidanların dikim çalışmaları sürdürülüyor. Şeflik tarafından önümüzdeki sezon 50 hektarlık alanın ağaçlandırılması planlanıyor. 

Karaköy merasına bin tane mavi servi, 100 tane Himalaya sediri, 20’şer tane çınar ve akçağaç ile 10 tane ıhlamur fidanı dikiminin tamamladığını belirten Yenişehir Orman İşletme Şefi Mehmet Kökçıkaran, bu çalışmanın Yenişehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirildiğini kaydetti.

Fethiye Köyü’nde ise bozuk ve açıklık orman alanlarının ağaçlandırıldığını anlatan Kökçıkaran, ‘Toplam 80 hektarlık alana 7 bin tane fıstıkçamı fidanı diktik. Ayrıca, bu köydeki 100 haneye toplam bin tane bedelsiz aşılı ceviz fidanı dağıtımı da yapacağız’ dedi.

Fıstıkçamlarından elde edilecek gelirin köylünün olacağını belirten Kökçıkaran, ‘Bu projenin gelir getirici yönü de bulunuyor. Fıstıkçamı fidanlarını, 4-5 yıl sonra meyve vermeye başladıklarında bu köyde yaşayanlara devredeceğiz ve fıstıkçamı gelirinden köy halkı yararlanacak. Fidanların bakımını Şefliğimizle köy muhtarlığı ortaklaşa yapacak’ diye konuştu.

HER YER ELDEN GEÇİRİLECEK

İlçenin toplam yüz ölçümünün 74 bin hektar olduğunu söyleyen Yenişehir Orman İşletme Şefi Mehmet Kökçıkaran, bunun 19 bin 370 hektarlık bölümünün ormanlık alanlar olduğuna işaret etti. Ormanlık alanların içindeki bozuk ve açık alanları ağaçlandırarak daha verimli ormanlar oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Kökçıkaran, ‘Kızılçam, fıstıkçamı, meşe ve kayınlardan oluşan ormanlık alanlar, yeni fidan dikimleriyle günden güne artıyor. Ormanlık bölgelerde elimizin değmediği alan kalmayacak’ dedi.

2018 yılı içinde 50 hektarın üzerinde alanda ağaçlandırma çalışması yapılmasının planlandığını ifade eden Kökçıkaran, çalışmaların Koyunhisar, Marmaracık, Toprakocak, Menteşe, Kavaklı, Barcın, Süleymaniye, Demirboğa, Karacaali, Dereköy, Kozdere, Alaylı, Avşar, Karabahadır, Çelebi, Kızılköy, Köprühisar, Terziler, Eğerce, İncirli, Çamönü, Papatya, Orhaniye, Mahmudiye, Yazılı, Çiçeközü, Çayırlı ve Osmaniye köylerinde yoğunlaştığını belirtti. Kökçıkaran, bu köylerdeki alanlarda arazileri iş makineleriyle işleyerek dikime hazır duruma getireceklerini, yıl içinde de fıstıkçamı, badem ve ceviz cinsi gelir getirici fidanların yanı sıra orman ağacı fidanları da dikeceklerini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X