Engin Özpınar
Engin Özpınar

Ortadoğu’dan Asya’ya ABD, Çin, Rusya

ABD’ye hem Çin’den hem Rusya’dan uyarı… Peş peşe gelen uyarılar bunlar… Konular farklı ama iki devin üçüncü devi uyarması, bunun da aynı günlere denk gelmesi ister istemez dikkati çekiyor.

Bu durumu bir de tersinden düşünelim: ABD, Çin ve Rusya’yı aynı anda karşısına almaktan çekinmiyor.

Washington, Güney Kore’ye füze savunma sistemi kurma kararıyla bir yandan Çin’i öfkelendiriyor, diğer yandan da Suriye’de Esad’ı tehdit ederek Rusya’nın tepkisini çekiyor.

*

ABD’nin Güney Kore’ye kuracağı füze sistemi konusunda gösterdiği hedef Kuzey Kore… Ama Çin’e göre bu bir bahane. Pekin, kendisinin hedef alındığına inanıyor. Yayınlanan açıklama şöyle:

“Eğer ABD ve Güney Kore, Çin’in de içinde bulunduğu bölge ülkelerinin stratejik güvenliklerini tehdit ederlerse bu yaptıklarına denk gelen önlemlerle karşı karşıya kalırlar ve bedelini de öderler.”

*

Öte yandan… Pentagon’un Şam yönetimine doğrudan saldırıya geçme olasılığı karşısında Rusya’nın gösterdiği tepki de, tonu yumuşak ama içeriği sert olanlardan. Kremlin’in açıklaması Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan geliyor:

“ABD’nin Suriye ordusuna karşı doğrudan saldırganlığa geçmesi sadece bu ülkenin topraklarında değil tüm bölgede tektonik kaymaların oluşmasına neden olur. Bu da yeni bir Irak senaryosunun yaşanmasına yol açar. Irak ordusunun IŞİD’in temeli olduğunu biliyoruz ve şu anda bölgede hem Rusya’nın hem de koalisyonun mücadele ettiği her şey buradan kaynaklanıyor.”

*

ABD, Suriye konusunda Rusya’nın açıklamasını yanıtsız bırakıyor. Bunun nedeni, Başkan Barack Obama’yla Dışişleri Bakanı John Kerry’nin çelişkiye düşmeleri olabilir.

New York Times’ta yayınlanan ses kayıtlarından “Kerry’nin, Suriye’de diplomatik çabaların yetersiz kalması durumunda Pentagon’un öne çıkarılmasını istediğini, Başkan Obama’nınsa buna izin vermediğini” öğreniyoruz.

Ne var ki ABD, Güney Kore’ye füze sistemi konusunda ısrarlı. Hem öyle ısrarlı ki, “Kararımız tartışmaya açık değildir” diyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Doğu Asya ve Pasifik’ten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Daniel Russel Güney Kore’ye füze savunma sistemi kurulması için Seul yönetimiyle anlaşma yapıldığını belirterek, “Çin’in (Rusya’nın da) eleştirilerine karşın konunun tartışmaya açık olmadığını” yineliyor.

*

Bu durumda…

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova’dan terimi ödünç alarak söyleyelim: Asıl tektonik kayma, Asya Pasifik’te ortaya çıkabilir.

ABD, Rusya ve Çin’in çarpıştığını düşünelim… Büyük kara parçalarının, kıtaların çarpışması gibi…

*

Washington’da yönetimler 21. yüzyılı “Amerika’nın Pasifik Yüzyılı” olarak ilan etmişlerdi.

Başkan Obama’ya göre de, askeri yığınak açısından Asya Pasifik bölgesi diğer bölgelerin önüne geçiyordu.

*

Anlaşılan küresel güçler arasındaki asıl çekişme şimdi başlıyor…

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X