Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Oruç ve böbrek hastalıkları

Oruç; Vücuda, belli sürede ne içecek ne de yiyecek yani herhangi bir şey almadan dinlendirmek açısından yararlıdır. Ancak bazı durumlarda veya hastalıklarda yarar yerine zarar verebilir. Dinimizce de önerilmez.

Bunlar:

-Böbrek yetmezliği: Eğer böbrek yetmezliğiniz varsa oruç tutmanız sakıncalıdır. Çünkü yetmezlikte olan böbreğin susuz kalmaması gerekir. Sahurda fazla su alıp böbreğimi koruyabilirim düşüncesi yanlıştır  Ne kadar su alırsanız alın belli sürede vücutta kalır. Bu süre 3-4 saattir. Sonrası çoğu dışarı atılır ve böbrek susuz kalıp yetmezlik ilerler.

-Protein atılımı: Böbrekleriniz normal çalışsa bile eğer fazla protein atıyorsa, oruç tutmanız önerilmez. Çünkü protein atılımın yanı sıra susuzluk da eşlik ederse emboli riski artar ve hem böbreğiniz hem de diğer organlarınız zarar görür. Sonuçta hayati tehlike ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

-Böbrek taşı: Böbrekleriniz sık sık taş yapıyorsa veya böbrek taşlarınız varsa susuz kalmanız önerilmez. Çünkü susuzluk bu riski artırır ve böbrekleriniz zarar görür.

-İdrar yolu enfeksiyonu:  İdrar yolu enfeksiyonu önemlidir. Sık tekrarlanırsa böbrekleriniz zarar görür ve yetmezliğe ilerler.   Susuzluk enfeksiyonun tekrarlanmasına ve alevlenmesine neden olur. Sonuç olarak böyle durumlarda susuz kalırsanız böbrekleriniz ciddi zarar görebilir ve son aşama böbrek yetmezliğine kadar gider.

-Böbrek nakilli: Eğer böbrek nakilli iseniz hem zamanında ilaç almanız hem de ilaçların vereceği zararı önlemek için oruç tutmanız tavsiye edilmez.

-Fazla ilaç kullanımı: İnflamasyon, aktif Tbc, düzensiz seyir eden diyabet gibi hastalıklar ve bu hastalıklar için belli sürelerde ilaç kullanmanız gerekiyorsa oruç tutmanız hem hastalığınıza hem de böbreklerinize zarar verebilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız.

-Tek böbrek: Tek böbrek dışında  başka sorununuz yoksa yani sağlıklı iseniz oruç tutmanızda sakınca yoktur.

Sonuç olarak, ramazan ayı dışında da vücudunuza fazla gıda yüklemeyiniz, ihtiyacınız dışında fazla besin tüketmeyiniz. Her zaman açlık hissiniz olsun.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X