Otomotiv ihracatı sol şeritte

Otomotivde temmuz ayı ihracatı yüzde 41 artışla 2,4 milyar dolar oldu. En büyük pazar Almanya liderliğini korurken, AB ülkelerinin söz konusu dönemde ihracattaki payı yüzde 78 olarak kaydedildi.

Otomotiv ihracatı sol şeritte

Türkiye ekonomisinin lider sektörü otomotiv, temmuz ayında da genel ihracattaki payını artırmayı sürdürdü.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotivin temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,1 artışla 2 milyar 434 milyon dolar oldu. Endüstrinin ülke toplam ihracatındaki payı temmuzda daha da yükselerek yüzde 21,2’ye çıktı. 

Ekim 2016 tarihinden bu yana üst üste 10 aydır 2 milyar doların üzerinde ihracata imza atan sektörün, ocak-temmuz 2017 dönemi ihracatı da yaklaşık yüzde 25 artışla 16 milyar 789 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün temmuz ayındaki başarılı grafiğinde binek otomobillerdeki yüzde 74’lük artış temel belirleyici olurken, otomotiv yan sanayi, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, otobüs-minibüs-midibüs gibi tüm ana ihracat kalemlerinde çift haneli ihracat artışı görüldü.

BİNEK OTOMOBİLLERDE YÜZDE 74’LÜK ARTIŞ 

OİB temmuz ayı verilerine göre, mal grupları bazında binek otomobil ihracatı yüzde 74 artarak 1 milyar 56 milyon dolar olarak gerçekleşti. Otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 26 artışla 751 milyon dolar olurken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 436 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 136 milyon dolar oldu. 

Otomotiv yan sanayinde en fazla ihracat yapılan ilk iki ülkeden Almanya’ya yüzde 26, İtalya’ya yüzde 27 ihracat artışı görüldü. Binek otomobillerde en büyük pazar İtalya’ya ihracat yüzde 54 artarken, Birleşik Krallık’a yüzde 477, ABD’ye yüzde 100 Belçika’ya yüzde 108 artış yaşandı. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en fazla ihracat yapılan ülke olan Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 37 artarken, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ilk dört ülkeden Fransa’da yüzde 96, Almanya’da yüzde 139, Bulgaristan’da yüzde 700, İtalya’da yüzde 110 artış kaydedildi.

ALMANYA YERİNİ KORUDU

Söz konusu verilere göre, ülke bazında en büyük pazar olan Almanya’ya temmuzda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 353 milyon dolar ihracat yapıldı. Almanya’ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 22, yan sanayi ihracatının yüzde 26, otobüs-minibüs-midibüs ihracatının yüzde 139 artışı etkili oldu. Birleşik Krallık 272 milyon dolar ile ikinci büyük pazar olurken, bunu yüzde 270 milyon dolar ile İtalya izledi.

 

EN BÜYÜK PAZAR AB

Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu bazında yüzde 78’lik payı ile en büyük pazarı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat, yüzde 41 artışla 1 milyar 900 milyon dolar oldu. Temmuzda alternatif pazarlar arasındaki Amerika ülkelerine ihracat artışı yüzde 102, Eski Doğu Bloku ülkelerine yüzde 64, Asya Okyanusya ülkelerine ise yüzde 50 olarak gerçekleşti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X