Otomotivcilerden acil önlem çağrısı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, satışların bu yıl yüzde 38 düşüşle 600 bin adede gerileyeceğini 2019 yılı öngörülerinin 450 bin adet olduğunu belirtti.

Otomotivcilerden acil önlem çağrısı

Türkiye’de otomotiv pazarı yükselen döviz kuru, faiz oranlarındaki artış ve tüketici güveninin gerilemesiyle 9 ayda yüzde 26 oranında daraldı. 

2016 yılında 1 milyon adetlik satışı geçen pazar bu yılı 600 bin seviyelerinde kapatması bekleniyor. 2019 yılı için yapılan tahminler düşünün süreceğini gösteriyor. 

Bu yıl ilk 3 ay pozitif başlayan bir ekonomi ve büyümenin sonucu olarak sektörde yüzde 2,17 artış gerçekleştiğini aktaran ODD Başkanı Bilaloğlu, “Ancak döviz kurları ile faizlerde meydana gelen volatilite ve artış sonucu ikinci çeyrekte yüzde 20’lik, üçüncü çeyrekte ise yüzde 51’lik daralma gerçekleşti. Seneye de bu görünümün devam edeceğini varsayıyoruz. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) da belirtildiği üzere 2019, Türkiye ekonomisinin dengeleneceği bir geçiş yılı olacak. Otomotiv sektörü de Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak aynı şekilde etkilenecektir. Türkiye olarak güçlü ekonomimiz, sağlam yönetimimiz ile bu süreci en kısa sürede ve en az hasarla atlatacağımıza inancımız tamdır. Özellikle açıklanan programlardan YEP ve Enflasyonla Topyekün Mücadele Programlarını çok önemsiyoruz. Bu konuda otomotiv sektörü olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz” dedi. 

Vatan gazetesinden Mete Tansu’nun haberine göre, Bilaloğlu, 2018’de binek otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yüzde 38.8 daralarak 980 bin adetten 600 bin adede inmesini tahmin ettiklerini söyledi ve “Acil müdahaleye ihtiyaç var. Rakamlar ortada” çağrısında bulundu.

Otomotiv derneklerinin bu zorlu süreçte ortak platform oluşturarak Ankara’ya sorunlarını, taleplerini götürdüklerinin altını çizen ODD Başkanı, şunları kaydetti:

“Taleplerimizden hurda araç teşviği ve ÖTV matrah limitlerinin artırılması hayata geçti. Ticari araçta kiralamanın önünün açılması sektör için önemli. Ayrıca amortismanın hızlandırılmasını talep ediyoruz. Şu an bakanlıklarla görüşülüyor.”

Konut sektörüne sağlanan teşviklerin hatırlatılması üzerine de Bilaloğlu, “Keşke aynı destekler otomotive de sağlansa. Ancak hükümetin öncelikleri farklı olabilir” diye konuştu. Ali Bilaloğlu, 2019’da toplam pazarın son 5 yıllık ortalamanın altına inerek 450-500 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X