Otomotivin kalbi Bursa’da atıyor

28 ülkeden 220 firma ”Türkiye Detroit’i” olarak adlandırılan Bursa’da buluştu. Üç günlük organizasyonda otomotivdeki yeni trendler ve sektörün durumu masaya yatırılırken, önemli iş görüşmelerine de imza atılacak.

Otomotivin kalbi Bursa’da atıyor

ASLIHAN AYDIN

Bursa, Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ‘Otomotiv Buluşmaları’ adlı uluslararası organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin (BOSB) organizasyonunda, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde dün başlayan dev buluşma, 28 ülkeden 220 firmayı bir araya getirdi. Toplantılarda 5 binin üzerinde ikili iş görüşmesinin yapılması öngörülüyor. Üç gün sürecek ‘Otomotiv Buluşmaları’ programının açılışında konuşan BOSB Başkanı Hüseyin Durmaz, dünya çapında bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Toplantının ABD’den Fransa’ya, Almanya’dan Japonya’ya kadar 28 ülkeden 100’den fazla; Türkiye’den 120’nin üzerinde sektör devinin katılımıyla gerçekleştiğini dile getiren Durmaz, “Üç gün boyunca dünya otomotiv devlerinin temsilcileri ile yeni modeller, yeni siparişler, trendler, sektörün durumu ve geleceği konuşulacak. İkili iş görüşmeleri ile de beraber çalışma imkanları artırılacaktır” dedi. Bursa’nın sektörel anlamda en kuvvetli olduğu üretim alanının da otomotiv ana ve yan sanayisi olduğunu dile getiren Durmaz, “Türkiye’de üretilen her iki otomobilden birisi Bursa’da üretilmektedir” diye konuştu. 

SEKTÖR YENİDEN ŞEKİLLENECEK

 

Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve BOSB Başkan Yardımcısı Baran Çelik, otomotiv endüstrisinin son 11 yılın sektörel ihracat şampiyonu ve Türkiye ihracatının en önemli itici gücü olduğuna dikkat çekti. Çelik şunları kaydetti: ”Ülkemizin ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi yaklaşık 2 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden birisidir. 2017 yılının ihracatı 28 milyar dolar seviyelerinde kapatması beklenmektedir. Bu yıl üretimde tüm zamanların rekorunu kırmayı hedefliyoruz. Otomotiv sektörünün geleceği yenilenebilir enerji ile çalışan araçlarda… Sürücüsüz araçlar da büyük oranda elektrikli ve hibrit araçlardan oluşacaktır. Bu nedenle tüm otomotiv endüstrisi yeniden şekillenecektir. Ülkemizin de bu dönüşümden uzak kalması düşünülemez.”

TEŞVİKLERİ YENİLİYORUZ

Ekonomi Bakanlığı Otomotiv Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, “Otomotivin gidişatını yakından takip ediyoruz. Sektörün önünü açmak adına nerelerde nelere ihtiyaç duyuluyorsa o konularda önemli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle yatırım teşviklerimizi sektörün ihtiyacı doğrultusunda her geçen gün yeniliyoruz. En son çıkan proje bazlı desteğimiz dünyada eşi benzeri olmayan imkanlar sağlayacak tarzda bir teşvik” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN OTOMOBİLİ İÇİN TEKNOSAB BİÇİLMİŞ KAFTAN

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, TEKNOSAB projesinin, yerli otomobilin konumu için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. Bölgenin, lojistik anlamda öne çıkacak altyapıya sahip olduğunu savunan Burkay, “Biz, OSB’lerle birlikte ‘Türkiye’nin Otomobili’ konsorsiyumunu şirketlerle bir araya getirerek her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. Vali İzzettin Küçük, son günlerde tartışılan yerli otomobil konusuna ilk yerli otomobil Devrim’e atıfta bulunarak, “1960’lı yıllarda otomobil kalktı ama durdu. Orada biten benzin değil, arkasındaki irade ve heyecandı. Bugün o araba harekete geçti” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Bursa’nın daha fazlasını hak ettiğini belirterek, “Hem ülkemiz hem dünyadaki gelişmeler açısından sektör burada ele alınacak. Bu noktada biz Bursa olarak yine en önemli hareket noktası olacağız” şeklinde konuştu.  Yarın sona erecek buluşmaya, Karsan, Bosch, Panasonic, Mercedes Benz Türk, Maz, Oyak Renault, Yazaki gibi firmalar katılıyor. Onganizasyon açılış töreni sonrası basına kapandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X