Ova diken üstünde

Bursa ovasında üreticileri don korkusu sarmaya başladı. Meyve ağaçların şimdiden çiçek açmaya başladığını belirten Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, ”Hop oturup hop kalkıyoruz. İşimiz Allah’a kaldı” ifadelerini kullandı.

Ova diken üstünde

ASLIHAN AYDIN

Türkiye’nin meyve ambarlarından Bursa ovasında, mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle şeftali ve naktarin ağaçları çiçek açmaya başladı. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, 26 Nisan’a kadar don ve kırağı tehlikesi olduğuna işaret ederek, “Hop oturup hop kalkıyoruz. İşimiz Allah’a kaldı” dedi.

Gürsu’da armut ağırlıklı olmak üzere, şeftali, nektarin, ayva ve erik yetiştiğini dile getiren Dönmez, bu dönemde çiftçilerin budama, ilaçlama ve gübreleme yaptıklarını söyledi. Şu anda şeftali ve nektarin ağaçlarında gözlerin kabardığını ve çiçeklenmelerin başladığına dikkat çeken Dönmez, “Normal şartlarda mart ayının 10’undan sonra, yani 20-25 sonra çiçeklenme olması gerekiyordu. Malesef bir ay önceden başladı. Şeftali ve nektarin, çeşitlerine göre mayıs sonundan ekime kadar hasatları oluyor” diye konuştu. 

26 NİSAN’A KADAR TEHLİKE VAR

Kamil Dönmez, Gürsu ovasında 26 Nisan’a kadar tehlike olduğunu vurgulayarak, “Hava sıcaklığı böyle giderse ve sonrasında kırağı düşmesi ya da hava sıcaklığının -1, -2 derecelere düşmesi durumunda yanma olur. En azından sıcaklık gündüz 15, gece 2 dereceye düşerse meyvedeki hareketlenme yavaşlar. Ancak böyle 20 derecelere varan sıcaklıklar devam ederse, çiçeklenme hızlanır. Bu nedenle hop oturup hop kalkıyoruz. İşimiz Allah’a kaldı” ifadelerini kullandı. En çok riskin şeftali ve nektarinde bulunduğunu dile getiren Dönmez, “Armutta şu an pek sıkıntı yok. O diğer meyvelere göre biraz daha dayanıklı. Ancak sıcaklıklar yüksek seyrederse, ağaçların gözleri de 10 güne kadar kabarmaya başlar” dedi. 

SİGORTA PAHALI 

Şeftali ve nektarin için Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) don sigortası yaptıran çiftçilerin oranının en fazla yüzde 15 olduğunu ifade eden Dönmez, “Çünkü, don paketinin primleri çok pahalı. Aynı zamanda çiftçilerin bundan faydalanmaları için zararlarının yüzde 60-70’leri bulması gerekiyor. Bu nedenle de pek tercih edilmiyor” diye konuştu.

‘RÜZGAR PERVANESİ’ ÖNERİSİ

Kırağı ve don tehlikesinden korunmak için, teknolojik imkanların bulunduğunu anlatan Kamil Dönmez şunları kaydetti:

“Aslında 100-200 dönüm gibi büyük alanlar için ‘don önleyici rüzgar pervanesi’ kullanılabilir. Ancak maliyetleri yüksek. 10-20 dönüm gibi bahçeleri olan çiftçiler, bireysel olarak bunu yapamazlar, bir araya gelinmesi gerekiyor. Meyvecilikte sayılı ovalardan olan Gürsu’nun zarar görmemesi için, devlet ve çiftçi el ele verip sorunları çözmelidir.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X