Oylat’ta hedef ‘sıfır maliyet’

Oylat Kaplıcaları’nda geçtiğmiz yıl ‘Yeşil Enerji’ projesiyle ısınma maliyeti sıfıra endirilirken, şimdi elektriğin de bu sistemle sağlanarak enerji maliyetinin sıfırlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Oylat’ta hedef ‘sıfır maliyet’
‘Yeşil Enerji’ projesini geçtiğimiz yıl hayata geçiren Oylat Kaplıcaları’nda otellerde ve hamamda kullanıldıktan sonra deşarj edilen termal sularla ısınma ihtiyacı karşılanarak maliyet sıfıra indirilirken, yeni hedef elektriğin de bu sistemle sağlanarak enerji maliyetini sıfırlamak.
Oylat Kaplıcaları’nda bulunan otellerin ve diğer tüm tesislerin ısınma ihtiyacı, kullanılmış kaplıca suyu ile karşılanıyor. İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, ilçenin en önemli turistik bölgesi olan Oylat’ı turistlerin beklentilerine göre düzenlemeye çalıştıklarını ifade ederek, “Yeşil Enerji projesi de başlı başına Türkiye’ye örnek olacak bir proje. Fosil yakıtlardan sıyrılıp doğal atık suyla tüm size bağlı birimleri ısıtıyorsunuz. Doğaya, toprağa ve suya verilebilecek zararlar da ortadan kaldırılmış oldu” dedi.
Belediye Başkanı Alper Taban, “Kaynağından 40 derece olarak çıkan su, otellerin banyoları ve kaplıca hamamlarında kullanıldıktan sonra deşarj ediliyor. Ardından toplanıp, ısı pompası ile 60 dereceye çıkarılıyor. Bu su da ısıtma sistemine gönderilerek, otellerin ve bağlı binaların ısınma ihtiyacı karşılanıyor. İşin bir de ekonomik yönü var. Kömürle ısıtma maliyetimiz önceki yıl için bir yılda yaklaşık 700-800 bin lira civarındaydı. Oylat’ta bu sistemle ısınma maliyeti üçte bire düştü. Yıllık ortalama 200 bin lira civarına geldi” diye konuştu.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA ELEKTRİK…
Projenin bir sonraki aşamasının ise elektriğin de üretildiği entegre bir sistem olduğunu dile getiren Taban, “Oylat’ın termal suları birinci aşamada otellerde ziyaretçilere şifa dağıttıktan sonra, ikinci aşamada binaların ısıtılmasında kullanılıyor. Üçüncü aşamada ise Oylat’ın coğrafik yapısının da katkısıyla elektrik enerjisine dönüşecek. Elektriği de devreye aldığımız zaman maliyetimizi sıfırlayacağız, hedefimiz o. Sistemde ısısını çektiğimiz termal su elektrik üretimine gönderilecek. Oylat’ta araziden kaynaklı bir kot farkı var. HES tarzında bir şey olacak. Var zaten bir sistemimiz ama bunu oraya entegre edeceğiz ve oradaki üretimimizi de iyileştireceğiz. Hem kapasitemizi artıracağız, hem teknolojimizi de yenileyeceğiz. Yıl boyunca elektrik üretilip, dağıtım şirketi ile yılsonunda mahsuplaşılacak. Kömür yakarak ısıttığınız bir sistemde, projenin tüm aşamaları tamamlandığında ısınma ve elektrik maliyeti hemen hemen bedelsiz hale gelecek” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X