Pakistan’da kanlı baskın

Pakistan’ın Hayber Paktunhva eyaletinin başkenti Peşaver’de bir okula baskın yapan 6 Taliban üyesi yaklaşık 500 öğrenciyi rehin aldı. Güvenlik güçlerinin operasyon başlatmasının ardından 148 kişi yaşamını yitirdi.

Pakistan’da kanlı baskın

Taliban üyesi oldukları belirtilen silahlı 6 kişi, sabah erken saatlerde askeri yetkililerin çocuklarının öğrenim gördüğü belirtilen bir okula silahlı baskın yaptı.

 

Saldırıya uğrayan okulun, Pakistan’da ordu tarafından idare edilen 146 okuldan biri olduğu belirtildi. Üzerlerinde bomba bulunan altı Taliban militanının, okula girerek etrafa rastgele ateş açtıkları bildirildi. Polis okulu güvenlik kordonuna alırken, militanların her birinin intihar komandosu olduğunu söyledikleri öne sürüldü. Komandolardan oluşan güvenlik güçlerinin, yaşları 10 ile 18 arasında değişen yaklaşık 500 çocuğun öğrenim gördüğü okula bir operasyon düzenlemesinin ardından peş peşe ölüm haberleri gelmeye başladı. Ölenlerin arasında öğretmenlerin de olduğu bilgisi geldi.

 

TALİBAN ÜSTLENDİ…

 

Çok sayıda öğrencinin askeri personel tarafından kurtarılırken, okulun içinde ard arda patlamalar ve silah sesleri duyuldu. Pakistan ordu sözcüsü, güvenlik güçlerinin birçok öğrenciyi arka kapıdan kaçırdığını açıklanırken, saldırıyı Taliban’ın ‘Tahrik-i Taliban Pakistan’ adı verilen bir kolu üstlendi. Akşam saatlerinde Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren 6 Taliban militanının etkisiz hale getirildiği açıklandı. Pakistan ordusu üyesi General Asım Bajwa, 6’ıncı militan da öldürüldüğünü ve operasyonun sona erdiğini kaydetti.

 

‘ULUSAL TRAJEDİ’…

 

Okul baskınındaki olayda son olarak çoğu çocuk 148 kişinin yaşamını yitirdiği ve 150 kişinin de yaralandığı bildirildi. Olayın ardından Peşaver’e giden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Taliban’ın askeri okula silahlı saldırısını “ulusal trajedi” olarak nitelendirdi. Pakistan’da 3 günlük yas ilan edildi. Askeri okula saldırı düzenleyen Pakistan Talibanı ise, Veziristan’daki operasyonlara misilleme amacıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

 

MALALA: KINIYORUM…

 

Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay (17) baskını kınadı. Nobel ödüllü Malala, okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirterek, “Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum” ifadesini kullandı.

 

OBAMA: PAKİSTAN HALKININ YANINDAYIZ

 

148 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısını şiddetle kınayan ABD Başkanı Obama, “Pakistan halkının yanında yer alıyoruz ve ABD’nin, terörle ve aşırıcılıkla mücadele ile bölgede barışı ve istikrarı tesis etmeye yönelik çabalarında Pakistan hükümetini desteklemeye dönük taahhüdünü yineliyoruz” dedi.

 

TÜRKİYE’DEN KINAMA…

 

Türk Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, saldırıyı şiddetle kınadı. Yapılan açıklamada, “Kardeş Pakistan’ın huzur ve güvenliği ile iç istikrarını bozmayı hedefleyen söz konusu terör eylemini şiddetle kınıyoruz” denildi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X