Pancar üretiminde tehlike çanları

Geçen yıl pancardan beklediği kazancı elde edemeyen çiftçiler, bu yıl sözleşme yapmak konusunda isteksiz davranıyor, sözleşme yapılan arazilerin geçen yılki rakamlara bile ulaşamadığı belirtildi.

Pancar üretiminde tehlike çanları

 GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, çiftçilerden Susurluk Şeker Fabrikası’na sahip çıkmalarını istedi.

İnegöllü çiftçilerin de ürünlerini Yenişehir’deki alım merkezlerine teslim ettiğini anlatan Aktaş, ‘Şu ana kadar Pancar Bölge Şefliği’nde sözleşme yapılan arazi toplamı 9 bin 500 dönüme ancak ulaşmış.

Geçen yıl ise 11 bin dönüm alanı kapsayan sözleşme gerçekleşmişti. Böyle giderse geçen yılın ekim alanlarına bile ulaşılamayacak’ dedi.

 KAPASİTE DOLMUYOR

Yenişehir’deki 2 alım merkezinde geçen yıl teslim edilen ürünlerin şeker miktarını gösteren polar oranının 13 ile 13,7 arasında değiştiğini ifade eden Aktaş, bu yüzden çiftçinin beklediği kazancı elde edemediğini vurguladı.

Çiftçinin en az 14 polar üzerinden ödeme almak istediğini dile getiren Aktaş, ‘Susurluk Şeker Fabrikası yetkililerine, ödemelerin 14 polar üzerinden yapılması gerektiğini, aksi halde çiftçinin pancar yetiştirmekten uzaklaşabileceğini anlatmıştık. Bu tahminimiz gerçek oldu. Çiftçiler daha pancardan daha fazla kazanç getiren tohumluk mısıra yöneliyor’ dedi.

Gelecek yıllarda ekim yapılan alanlarda daha büyük azalmalar görülebileceğine işaret eden Aktaş, ‘Bu azalma hem çiftçiye, hem tüketiciye olumsuz yansır.

Pancar ekicisi devlet desteğiyle ayakta tutulmalıdır. Batılı ülkelerde çiftçiye sağlanan desteklerin, Türk çiftçisinden esirgenmemesi gerekir. Bunun yanında çiftçilerimiz de Susurluk Şeker Fabrikası’na sahip çıkmalılar. Her iki taraf da birbirlerinin beklentilerini karşılamalı’ diye konuştu.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın geçen yıl 1 milyon ton kapasitesini doldurmadığı söyleyen Aktaş, Eskişehir ve Afyon bölgelerinden toplam 200 bin ton takviye yapıldığının altını çizdi. 

NAKLİYE VE YÜKLEME BEDELLERİ

Çiftçinin pancar yetiştirme maliyetlerini düşürmek amacıyla Susurluk Şeker Fabrikası yetkililerine ilettikleri bazı taleplerinin kabul edildiğini anlatan Aktaş, ‘Bu sezon yükleme ve nakliye bedellerini fabrika karşılayacak. Örneğin 10 dönüm pancar eken çiftçi, yükleme ve nakliye için yaklaşık 2 bin TL’lik bir harcama yapıyordu.

Önümüzdeki sezondan itibaren bu bedelleri Susurluk Şeker Fabrikası karşılayacak’ dedi.

Yenişehir’de eylül ayının ilk haftası sökülmeye başlanan ve iki ayrı merkezde teslim edilen şekerpancarları, artık Susurluk Şeker Fabrikası’na taşınıyor. Pancar alım kampanyası kasım ayının sonlarında sona erecek. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X