Pancara yöneliş artarak sürecek

Pancar kalitesi ve rekoltenin olumsuz hava koşullarına karşın yüksek çıkması, Yenişehirli pancar üreticisini sevindirdi. İlçede pancak ekim alanlarının bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde yüz arttığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, artışın

Pancara yöneliş artarak sürecek

GÜRHAN ADANA

Yenişehirli pancar üreticisi, bugünlerde teslim ettikleri üründeki şeker oranının gösteren polar miktarının ortalama 13,5 olarak ölçülmesinin sevincini yaşıyorlar. Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, olumsuz hava koşullarına rağmen polar miktarının 13,5 olarak gerçekleşmesinin çiftçiyi sevindirdiğini belirtti.

Pancar eken çiftçilerin beklediği kazancı sağlamasının hava koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Aktaş, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinden yüksek seyretmesi nedeniyle hasadın ilk günlerinde üründeki şeker oranının azaldığını dile getirdi. Teslim edilen üründeki şeker oranında azalma görüldükçe, çiftçiye daha az ödeme yapıldığını vurgulayan Aktaş, ‘Bu yıl eylül ayında başlayan hasadın ilk günlerinde teslimatı yapılan ürünlerdeki şeker oranı 12,5 polar olarak tespit edilmişti. Sonraki günlerde toplanan üründeki şeker oranındaki artış çiftçiye moral verdi’ dedi.

EKİM ALANI GENİŞLİYOR…

Sonraki yıllarda da kazançlı sezonlar beklediklerini belirten Aktaş, çiftçilerin pancar ekim alanlarını genişlettiğine dikkat çekti. Yenişehir’de geçen yıl 4 bin 760 dönüm alana dikim yapıldığını hatırlatan Aktaş, ‘Bu sezon ise dikim yapılan alanlar 8 bin dönüme kadar genişledi. 2016 yılında yetiştirilen pancar, bu yıl rekor düzeyde arttı. Artışın gelecek yıl da sürmesine kesin gözüyle bakıyoruz’ diye konuştu. 

Yenişehir’e bu sezon toplam 85 bin ton pancar elde edileceğini tahmin ettiklerini vurgulayan Aktaş, geçen yıl dönüme 10 ton pancar elde edildiğini, bu yıl bazı tarlalardan dönüme 10 ton, bazılarından ise 15 tona kadar ürün alınabildiğini bildirdi.

KOLAY HASAT…

Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından bu yıl ilçeye gönderilen söküm makinesinin kullanılmaya başlanmasıyla hasat işlerinin de kolaylaştığını anlatan Sadi Aktaş, ‘Yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra hasadın tamamlanması bekleniyor. Oysa ki, işçi çalıştırarak yapılan hasatlar yılbaşına değin sürüyordu. Söküm işleri bu yıl 1 ay erken bitecek’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X