Patates, soğan neden uçtu? Fiyatlar normale dönecek mi?

Her yıl yaz aylarıyla birlikte tezgahlarda sebze meyve bollaşır ve mutfaklar nefes alır. Ancak bu yıl böyle olmadı. Sebze- meyve fiyatları yazın gelmesiyle düşeceğine yükselmeye başladı. Hele patates ve soğan tabir yerindeyse uçuyor.

Patates, soğan neden uçtu? Fiyatlar normale dönecek mi?

Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesinde yaşadığı pazar ve market deneyiminden hareket ederek meselenin nedenlerini sorguluyor.

Yılmaz, özellikle patates ve soğanda görülen olağan üstü fiyat artışının ne zaman sona ereceğini de yazıyor.

Pazarda bir şeyler oluyor, sanki gizli el sebze fiyatlarını patlattı!

İlkin… Salı sabahı Burgaz pazarında dikkatimizi çekti. Yaz geldiğinde ucuzlayan sebze meyve fiyatlarında bayram sonrası ciddi bir artış var.

Aynı akşam…

Girdiğimiz ulusal zincir kapsamındaki markette bazı ürünlerin olmadığını gördük. Görevliler bunu bayram nedeniyle yaşanan aksaklığa bağladılar.

Sonrasında…

Okurlarımızdan ve dostlarımızdan mesaj yağmaya başladı.

Hatta…

Bazı okurlar marketlerin sebze reyonlarında patlama yapan fiyatları ima ederek şunu sordular:

“Seçime gidilirken Türkiye uluslararası döviz tezgahlarıyla karşılaştı. Sebze ve meyvedeki fiyat artışında da seçim üstü gizli bir el olabilir mi?”

Bunun üzerine…

Daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için, marketlerin fiyat hareketlerini haftalık olarak izleyen istatistik ve araştırma çalışmalarını bildiğimiz Deniz Üzülmez 15 gün önceki ve dünkü fiyatları karşılaştırmalı olarak gönderdi.

Liste gerçek bir fiyat patlaması gösteriyor.

Buna göre…

15 gün önce 1.75 lira olan domates dün 7 liraya, 3 kilosu 5 lira olan patates 7 liraya, 1 lira olan kuru soğan 7 liraya, 4 lira olan taze fasulye 7 liraya, 1.25 lira olan yeşil sivri biber 8 liraya, 1.25 lira olan kabak 4 liraya, 1.75 lira olan patlıcan 4 liraya, 2.25 lira olan dolmalık biber 6 liraya yükselmiş.

Limonun ise 15 gün önce kilosu 6 lirayken bugün tanesi 2 lira olmuş.

Fiyatların böylesine yükselmesini anlayabilmek mümkün değil.

Çünkü…

Kış mevsiminde seralarda üretilen ve bu nedenle fiyatı pahalı olan sebze ve meyveler yaz mevsimiyle birlikte tarladan üretim yapılması nedeniyle ucuzlar.

Hep böyle oldu.

Peki bugün neden fiyatlar yüksek? Bazı okurlarımızın gizli bir el paranoyası gerçek olabilir mi?

Akla gelen soruları Bursa Kent Hali’nde araştırınca şu bilgiyi aldık:

Yazının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X