Avatar
Dr. Murat Kaçar

Perth’den gelen başarı

22. Dünya Masterler Atletizm Şampiyonası Avustralya’nın Perth kentinde 92 ülkeden 4030 bayan ve erkek sporcunun katılımı ile gerçekleşti. İlki 1975 yılında Kanada’nın Toronto kentinde 27 ülkeden 1400 sporcunun katılımı ile başlayan yarışmalar her iki yılda bir yapılıyor.

Perth’de yapılan yarışmalarda 4030 sporcudan 153’ü 80 yaş ve üstü, 20’si 90 yaş ve üstü kategorilerinde yarıştılar. En genç erkek atlet ABD’den 35 yaşta uzun atlama ve 200 metre de yarışan Sean Burnett, en genç bayan atlet Guatemala’dan 35 yaşında 200 ve 100 metre koşucusu Carol Aldana, en yaşlı erkek sporcu Avustralya’dan 97 yaşında 1500 metre 800 ve 400 metrelerde yarışan John Gilmour, en yaşlı bayan sporcu da Avustralya’dan 96 yaşında gülle atmaya katılan Elfriede Fuchs oldu.

Yarışmalara katılan en kalabalık kafileler 1416 sporcu ile evsahibi Avustralya olurken, onu 282 sporcuyla İngiltere ve İrlanda, 244 sporcu ile ABD, 186 sporcu ile Almanya ve 11 sporcu ile Yeni Zelanda takip etti. Belarus, Bermuda, Cook Adaları, Kıbrıs, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Etiyopya, Mısır, Fas, Pakistan, Venezuela ise sadece birer sporcu ile temsil edildi.

Dünya şampiyonalarında en çok katılım ise 2 yıl önce Fransa’nın Lyon kentinde 8000 sporcu ile gerçekleşti.

Türkiye bu yılki yarışmalara 4 sporcu ile katıldı. Yüksek atlama 45 yaş bayanlarda İzmir’den Aycan Kurtcan 1.53 metre ile Dünya ikincisi, 55 yaş erkekler 3 adım atlamada Kıbrıs kökenli Hasan Kasap 11.03 metre ile Dünya şampiyonu, 70 yaş erkeklerde Bursa Nilüfer Belediyespor Kulübü’nden Dr. Murat Kaçar 80 metre engellide 14.31 ile Dünya ikincisi olarak Türkiye’ye 3 madalya kazandırdılar.

Rio’da yapılan Yaz Olimpiyatları’na 21 dalda 103 sporcu ile katılan Türkiye 1 altın, 3 gümüş, 4 bronz madalya kazandı. Madalya alınan dallar, geleneksel güreş, halter ve tekvandodan geldi. Atletizm, yüzme gibi dalların henüz istenen düzeye gelememesi, bazı dalların ise gelişmekle beraber henüz daha emekleme safhasında olması sporda sıkıntılı bir durumu işaret ediyor. Tokyo’ya kadar ki 4 yıllık dönemde bu eksiklikler bireysel açıdan ele alınıp gerekli projeler şimdiden harekete geçirilmezse Türkiye açısından orta düzeyde bir olimpiyat sonucuna şimdiden hazırlıklı olunmalı.

Bu açıdan bakıldığında 4 kişi ile katıldığımız ve 3 madalya ile döndüğümüz Dünya Masterler Şampiyonası’nda bayan ve erkek atletlerimiz başarılı olmuşlardır. Ancak hala Dünya ve Avrupa şampiyonalarında dereceye giren master atletlere ödül yönetmeliğinde yer verilmediğinden başarıları ödüllendirilmemektedir. Atletizm Federasyonu da hala master atletleri bir yük olarak görmekte, şort ve atletten başka bir ilgileri görülmemektedir. Bu yanlışlıkların düzeltilmesini 30 yıldır bekleyen master sporcularımıza dünya ülkelerinde olduğu gibi Spor Genel Müdürlüğü’nün ve Atletizim Federasyonu’nun daha çok sahip çıkması gerektiğine inanıyorum ve bekliyorum. Dünya şampiyonasına katılıp 3 madalya ile dönen sporcularımızı ne spor Bakanlığı’ndan ne Spor Genel Müdürlüğü’nden ne de Atletizm Federasyonu’ndan bir yetkili arayıp ta kutlamamıştır.

Ama biz bayan ve erkek sporcular, dünyanın 5 kıtasında binlerce insana İstiklal Marşını dinletmeye ve şanlı bayrağımızı göndere çektirmeye devam edeceğiz.

Bundan sonraki Dünya Masterler Oyunları 21-29 Nisan tarihlerinde 29 spor branşında 20000’in üzerinde sporcunun katılımı ile Yeni Zelenda‘nın Auckland kentinde yapılacak. Dünya Masterler Atletizm Şampiyonası ise 2018 yılında İspanya’nın Malaga kentinde düzenlenecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X