Planlı ekim için havza bazlı destekleme

Havza Bazlı Destekleme Modeli’nin tarımsal faaliyetlerdeki ürün planlamasının yolunu açarken, rekoltenin artmasını sağlayacağı belirtildi. Yenişehir’de önümüzdeki yıldan itibaren soğan yerine kanolaya destek verileceği bildirildi.

Planlı ekim için havza bazlı destekleme

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, çiftçilere Havza Bazlı Üretim Modeli anlatıldı. Bu modelin tarımsal faaliyetlerdeki ürün planlamasının yolunu açarken, rekoltenin artmasını sağlayacağı vurgulandı. Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, önümüzdeki yıldan itibaren soğanın yerine kanolaya destek verileceğini söyledi. İlçede toplam 10 ürünün destek kapsamına alındığını anlatan Aranmaz, ‘Buğday, arpa, dane mısır, yağlık ayçiçeği, çeltik, kanola, yem bitkileri, yulaf, patates, soya yetiştiren çiftçiler desteklemeden yararlanacak. Yeni belirlenen modele göre, soğan destek kapsamından çıkarılırken, kanola destek kapsamına alındı’ diye konuştu.

KANOLA DESTEĞİ…

İlçede 7 bin dönüm alanda soğan ekimi yapılırken, soğan yetiştiricisine bugüne değin dönüm başına 11 TL destek verildiğini hatırlatan Aranmaz, bu ürünün yerine ekilecek olan kanola bitkisine dönüm başına 13 TL destek verileceğini kaydetti. Yenişehir’de kırsal alanlarda yetiştirilen soğanlardaki rekolte düşüklüğünün bu değişikliği zorunlu kıldığını anlatan Aranmaz, ilçede 1 dönüm araziden ortalama 2 ton ürün alındığını dile getirdi. Aranmaz, ‘Yenişehir’de soğanın yetiştirildiği bölgelerde kanola da yetiştirilebiliyor. Bakanlığımız, kanola ekimini artırarak, ayrıca yurtdışından yağ ithalatını azaltmayı amaçlıyor’ ifadelerini kullandı.

COĞRAFİ KRİTERLER…

Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Mustafa Atar ise, ‘Toprağın yapısından, iklim koşullarına değin her kriter göz önüne alındı. Yağış, sıcaklık, nem, buharlaşma, toprak sıcaklığı, rüzgâr, güneşlenme süresi ve şiddeti, erozyon kriterleri dikkate alınırken, arazilerin yükseklik ve nem oranları da göz önünde bulunduruldu’ dedi.

Ziraat Mühendisi Mustafa Atar, bu düzenlemelerle çiftçinin üretim fazlası kaynaklı fiyat dalgalanmalarından en az düzeyde etkileneceğini ve üretimden daha fazla gelir elde edeceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X