Pompada vergi kaçağına geçit yok

Gelir İdaresi Başkanlığınca, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara yönelik geçen yıl akaryakıt istasyonlarına 23 bin 405 denetim yapıldı ve 2,7 milyon lira ceza uygulandı.

Pompada vergi kaçağına geçit yok

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu kayıtlarıyla yapılan karşılaştırma sonucunda, ilk defa gönüllü uyum kapsamında akaryakıt istasyonlarına yönelik denetimler yapıldı. Bu çerçevede, akaryakıt sektöründe faaliyette bulunan firmalara ait veriler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) alınarak başkanlığın bilgi işlem sistemlerindeki mevcut veriler ile karşılaştırmalı analize tabi tutuldu. Bu kapsamda riskli olduğu değerlendirilen akaryakıt istasyonları bünyesinde gönüllü uyum kapsamına alınarak denetimlere başlandı. Önceki yıl başlatılan denetim çalışmaları 2018’de tamamlandı.

‘GÖNÜLLÜ UYUM’DAN 6,8 MİLYON

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verileriyle yapılan bu karşılaştırma sonucunda, akaryakıt istasyonlarınca gönüllü uyum kapsamında yaklaşık 265,5 milyon liralık vergi matrahı beyan edildi. Bu matrahın 92,7 milyon gelir ve kurumlar vergisi, 168,2 milyon lirası katma değer vergisi, 4,7 milyonu damga vergisinden oluştu. Bu denetimler sonucu kesilen ceza tutarı ise yaklaşık 6,8 milyon lira olarak gerçekleşti. Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında ise geçen yıl akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara yönelik akaryakıt istasyonları nezdinde 23 bin 405 denetim yapılarak, ayrıca 2,6 milyon lira ceza uygulandı.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X