Pompeo ikna turunda 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin ve Rusya’nın son dönemde artan etkisine karşı Avrupa turu kapsamında Macaristan, Slovakya ve Polonya’yı ziyaret ediyor.

Pompeo ikna turunda 

Ziyareti kapsamında İran’a karşı koalisyona da destek arayacak olan Pompeo, bir de Ortadoğu konferansına katılacak. Dün Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye giden Pompeo, Başbakan Viktor Orban ve Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile görüşerek, Moskova’yla enerji konusundaki işbirliğine dair kaygılarını dile getirdiği ve Macaristan’dan Türk akım projesine destek vermemesini istediği bildirildi. 

Türk akım projesi Kremlin’in Ukrayna’yı bypass ederek Rus gazını Avrupa’ya ulaştırma girişimi olarak niteleniyor. Macaristan, doğal gaz ihtiyacının çoğunu Rusya’dan sağlıyor ve elektrik üretimi konusunda da Rusya’yla işbirliği söz konusu. Macaristan ayrıca Çin’den doğrudan yatırım alan ülkelerden biri.

“UMUTSUZ İRAN KARŞITI SİRKİ”

Pompeo’nun durakları arasında yer alan Polonya’da yarın başalayacak ve iki gün sürecek olan “Ortadoğu’da Barış ve Güvenliğin Geleceği” konferansına ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de katılacak. Washington, Başkan Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından İran’a karşı koalisyona destek arayışında. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in “umutsuz İran karşıtı sirki” olarak nitelendirdiği konferansa Avrupa ülkelerinden ne oranda katılım olacak henüz belirsiz.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X