Putin’in seçim sınavı

Rusya’da halk yerel seçimler için dün sandık başına gitti. Parlamento seçimlerine yakın tarihte gerçekleşen ve son dönemin en geniş protestolarına neden olan seçimler, Putin için de güvenoylaması niteliği taşıyor.

Putin’in seçim sınavı

Rusya Federasyonu, 85 bölgesinin her birinde farklı yerel idareci ve meclis üyelerini seçmek için dün sandık başına gitti. 16 bölgede vali, Başkent Moskova ve 2014 yılında Ukrayna’dan ilhak edilerek Rusya’ya dahil edilen Kırım dahil 13 bölgede vali ve yerel meclislerin üyeleri seçilecek. Seçimlerde yüzde 50’yi geçen adaylar yarışı ilk turda kazanmış oluyor, yüzde 50 barajı geçilemezse seçim ikinci tura kalıyor. 

Rusya’da yerel seçimlere halkın ilgisi genelde çok yüksek olmasa da bu seçimler farklı değerlendiriliyor. Bunun en büyük nedeni, 2021’de düzenlenecek parlamento seçimlerinin hemen öncesinde yapılıyor olması. Bir diğer sebep ise Moskova’nın yerel meclisinin üyelerinin belirlenmesi adına yapılacak seçimlere bazı muhalif bağımsız siyasetçilerin adaylık başvurularının kabul edilmemiş olması. Muhalifler, kabul edilmedikleri için protesto çağrısında bulunmuştu. Seçimlerden önce her cumartesi günü düzenlenen protestolarda 2 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı.

SAHTE İMZA TARTIŞMASI…

Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova, muhalif adaylardan bazılarının, gerekli olan belgeleri sunmamaları ve sundukları imzalardan bazılarının sahte olduğunun belirlenmiş olması nedeniyle seçimlerde yer alamayacağı açıklamasında bulunmuştu. Rusya’daki seçim yasalarına göre bir parti tarafından öne sürülmemiş herhangi birinin seçimlerde aday olabilmesi için destek göstergesi olarak kendi bölgesinde yaşayanların yüzde 3’ünün imzasını almış olması gerekiyor. Daha sonra imzaların yer aldığı listeler Rusya Merkez Seçim Komisyonu’na gönderiliyor. Komisyon da söz konusu imzaların gerçek kişilere ait olup olmadığını, imzacıların adres bilgilerinde uyuşmazlık olup olmadığını ve imzacının hayatta olup olmadığını kontrol edip seçim başvurusunun kabulüne ya da reddine ilişkin karar veriyor. Sunduğu imzaların yüzde 10’dan fazlasının geçersiz olduğu belirlenen adaylar, Rusya yasalarına göre seçimlere kabul edilmiyor.

MUHALEFETİN YENİ TAKTİĞİ…

Seçime katılmaları sahte imza gerekçesiyle yasaklanan ve Rusya yönetiminin başını arıtan muhalif Aleksey Navalni yandaşları ise bir dizi izinsiz protesto gösterisi ardından “Akıllı Seçim” adını verdikleri bir seçim formül geliştirdi. Buna göre Kremlin tarafından belirlenen kişilerin yerel yönetimlerin başına geçmemesi için muhalifler oylarını en yakın rakiplere verecek. Böylece Rusya’nın 85 bölgesinde yapılacak yerel seçimlerde 5 bin yönetici arasında Rusya Komünist Partisi’nin şansı artıyor. Putin’in desteklediği iktidardaki Birlik Rusya Partisi, muhalefetin planının hayata geçirilmesi durumunda 2000 yılından bu yana en ciddi oy kaybını yaşayabileceği söyleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X