Engin Özpınar
Engin Özpınar

Rakka Türkiye için kırılma noktası olabilir

Rakka’ya operasyon konusunda bir kez daha anlaşıldı ki, ABD müttefiki Türkiye’nin önerisini değil bildiğini okuyacak.

Türkiye, ABD’ye ne diyor? Rakka’yı IŞİD’in elinden almak için YPG’yle değil TSK’yla birlikte olmalısın.

Öneri ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi, bunu telefonda Başkan Obama’ya da söyledi. Ardından Başbakan Binali Yıldırım konuştu.

En son Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO toplantısı için gittiği Brüksel’de Ankara’nın talebini tekrarladı:

“Suriye Demokratik Güçleri kılıfı altında PYD’nin oraya sokulmaması gerektiğini ABD’lilere ifade ettik. Bu konuda ‘Başka alternatifimiz yok’ diyemezler. ABD’nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız.”

En tepeden aşağıya doğru Ankara’nın görüşü böyleydi.

Buna karşılık ABD’de Beyaz Saray’ın, Dışişleri Bakanlığı’nın ve Pentagon’un sözcüleri tekrar tekrar “Türkiye’yle görüşmelere devam ediyoruz” şeklinde açıklamalar yaptılar, yapmaya da devam ediyorlar.

Durum şu: ABD kararını vermiş ama bunu Ankara’ya doğrudan söyleyemiyor. O nedenle lafı döndürüp duruyor.

Oysa Türkiye’nin ne dediği, ne istediği gayet açık; onun için Washington’ın dürüst olması gerek.

“Türkiye’nin başta ABD olmak üzere uluslararası koalisyona İncirlik Üssü’nü açması, Suriye sınırının IŞİD’den temizlemesine yönelik adımlar atması bizim için yeterlidir” diyerek kestirip atabilir mi ABD? Atar da, sonra ne olur bilinmez.

Her şeyin bir kırılma noktası vardır tabii…

 

Ankara’dan NATO’ya “Ege Denizi” çıkışı

 

NATO’nun Brüksel’deki savunma bakanları toplantısında konuşan Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık, Ege Denizi’ndeki misyonun devam etmesine gerek kalmadığını ileri sürdü. Işık’ın konuyla ilgili açıklaması şöyleydi:

“Bizim için artık NATO’nun Ege’de kuvvet bulundurmasının bir gerekliliği yoktur. Zaten yasadışı göçü engelleyen Türkiye’dir ve biz bu sorunla ilgili çabalarımızı sürdürüyoruz.”

Türkiye Savunma Bakanı’nın bu çıkışına, Ege’deki NATO misyonunu yöneten Almanya’dan tepki geldi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen misyonun sürdürülmesinden yana görüş bildirerek “Ege’deki kırılgan durumun önceliğini koruduğunu” öne sürdü. Toplantıda mevcut durumun yılsonuna kadar sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Peki, Türkiye bu çıkışı niçin yaptı? Batı, Avrupa’ya sığınmacı akınını durdurma bahanesiyle NATO’yu Ege’ye ve Akdeniz’e yerleştirmişti de, 15 Temmuz darbe girişimi atlatıldıktan sonra Ankara bu durumdan rahatsız mı olmuştu? O nedenle mi gidin diyordu?

Yoksa rahatsız olan başkaları da mı vardı? Örneğin Rusya ve İran, NATO’nun Karadeniz’le birlikte Ege Denizi’nde de egemenlik kurmaya çalışmasından endişe etmiş olamazlar mıydı?

Tahminler doğru mu, değil mi bilemeyiz ama Ankara’nın “Ege Denizi” çıkışı oldukça ilginç!

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X