Restleşme

İngiltere’nin Salisbury kentinde geçtiğimiz haftalarda zehirlenen eski Rus ajanı ve kızının ardından Londra ve Moskova hattında tansiyon yükseliyor.

Restleşme

İngiltere’nin, 23 Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Rusya’dan misilleme geldi. Moskova, İngiliz diplomatların sınır dışı edileceğini açıkladı.

Eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere’nin Salisbury kentinde sinir gazı saldırısıyla zehirlenmeleri sonucu İngiltere ve Rusya arasında başlayan kriz büyüyor. 

İngiltere’nin olayda Moskova’nın parmağı olduğu gerekçesiyle 23 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesinin ardından Rusya’dan benzer bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Londra’nın hamlesine karşılık olarak İngiliz diplomatların Rusya’dan sınır dışı edileceğini duyurdu.

Rus ajanı Sergei Skripal ve kızının hayatını kaybetmesinin sonrasında İngiltere’nin Rusya’ya tepkisinin asılsız ve temelsiz olduğunu açıklayan Lavrov, “Rusya’nın bu konudaki yanıtını ilk olarak İngiliz yetkililer öğrenecektir” ifadesini kullandı.

RUSYA ÇEKİP GİTMELİ

İngiltere Başbakanı Theresa May’in 23 Rus diplomatı sınırdışı etme kararını açıklamasının ardından dün de Savunma Bakanı Gavin Williamson konuştu. Williamson, 23 Rus diploamatı sınırdışı etmelerine Moskova’nın nasıl bir misillemede bulunabileceğini değerlendirirken 
”Rusya çekip gitmeli ve çenesini kapamalı.

Ama hükümet ne yapacağını değerlendirecektir. Bu konuda peşin hükümde bulunmak yanlış olur”ifadelerini kullandı. 

BM’DE SOĞUK SAVAŞ

İngiltere ve Rusya arasındaki ajan krizi ile ilgili BM Güvenlik Konseyi toplandı. İngiltere çifte ajan Skripal ile kızının zehirlenmesiyle ilgili acil toplantıya çağırdığı BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’yı suikast girişiminde bulunmak ve yasa dışı güç kullanarak uluslararası hukuku ihlal etmekle suçladı, iddiaları reddeden Rusya İngiltere’ye ortak soruşturma çağrısı yaptı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de ‘Rusya eylemlerinden sorumlu tutulmalı’ dedi.

RUSYA SUÇLAMALARI REDDETTİ

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Skripal ve kızının  zehirlenmesinin arkasında Rusya’nın olduğu iddialarını reddetti.

Nebenzia, İngiltere Başbakanı Theresa May’in BM Genel Sekreteri  Antonio Guterres’e gönderdiği mektup ve konseyde yapılan açıklamaların Rusya’ya  karşı ”sorumsuz ve tehditkar” ifadeler içerdiğini ve bunun ”kabul  edilemeyeceğini” söyledi.

Nebenzia, ”Londra başkalarını suçlamadan önce kendi topraklarında  neler olduğunu anlamalı, çünkü nezaketli insanlar öyle yapar… Bizim bu olayla  hiçbir alakamız yok. Biz ortak soruşturmaya hazırız. Hiçbir şeyden korkumuz ve  gizlediğimiz hiçbir şey yok” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X