Rusya’dan Batı’ya: İdlib operasyonu başlıyor

Moskova’dan, Suriye’deki iç savaşın başlangıç yeri olarak kabul edilen ve İdlib’e yönelik “terör operasyonu” sinyali geldi.

Rusya’dan Batı’ya: İdlib operasyonu başlıyor

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, müdahale için Washington ile temas halinde olduklarını, Batı’yı da operasyonu engellememe konusunda uyardı.

Suriye’nin kuzeybatısında, Şam yönetimi karşıtı silahlı grupların kontrolünde bulunan son kale olan İdlib kentine yönelik Rusya’dan “terör operasyonu” açıklaması geldi. 

2011 yılında ateş alan kıvılcımla bir iç savaşa sürüklenen ve yedi yıldır bu savaşın pençesinde kıvranan Suriye’de, olayların başlangıç yeri olarak kabul edilen İdlib şimdi Suriye ordusunun kuşatması altında.

Rusya’dan operasyonun sinyalini veren ilk açıklama gelirken Batı’ya da uyarı mesajı verildi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib operasyonu için “terör operasyonu” ifadesini kullanırken Batı’ya operasyonu engellememe çağrısında bulundu. Lavrov, operasyonla bölgedeki silahlı muhaliflerin tasfiyesinin sağlanacağını kaydetti ve militanlar için ‘kanlı irin’ ifadesini kullandı. Lavrov operasyon konusunda Moskova ve Washington ile temas halinde olduğunu belirtti. 

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da bölgedeki muhalif grupların ne olacağına dair Türkiye ve İran’la durum değerlendirmesi yaptıklarını belirtti.

TÜRKİYE: 3 AY ERTELENSİN

Öte yandan İran’ın yarı resmi FARS haber ajansı ise, Türkiye’nin harekatın en az 3 ay süreyle ertelenmesi için diplomatik girişim yürüttüğünü öne sürdü. Moskova’da üst düzey savunma bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiyi aktaran ajansın haberine göre, İdlib’teki bazı muhalif grupların, Pakistan ve Afganistan’a gönderilmeleri konusundaki görüşmelerin devam ettiği iddia edildi. İran basını İdlib’in Suriye iç savaşının  son kalesi şeklinde tanımlarken, buradaki savaşın  kanlı bir bilançoyla   sonuçlanacağını yazdı. 

Merkezi Tahran’da bulunan  TASNIM  haber ajansı da, Türkiye’nin Tahrie gibi muhalif gruplara silah  bırakmaları yönünde  çağrı ve davetinin karşılıksız kaldığını yazdı.

Ajans Türkiye’nin İdlib kadar başka bir büyük endişesinin Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulması endişesinin olduğunu belirtti.

PYD/YPG terör örgütünün yapılanmasının Şam  yönetimiyle yoğun olarak görüştüğünü aktaran haber ajansı, YPG unsurlarının , Suriye ordusu ile birlikte İdlib harekatına katılma ihtimalinin artığına dikkat çekti. 

ESAD’A TAM DESTEK

Suriye’de hükümet güçlerinin İdlib’e yönelik harekat hazırlığı devam ederken, Rus basını bu harekata İran ve Rusya’nın fiilen destek verebileceğini yazdı. Rus İzvestia gazetesine göre, Rusya harekata havadan ve deniz filosundaki füzeleri kullanarak katılacak. İran ise, Suriye’deki milis güçlerini rejim ordusunun emrine verdi. Bu iddialar için, ‘Türkiye ikna edilemeye çalışılıyor’ şeklinde başlık kullanıldı.

Öte yandan Fırat’ın doğusunda da hareketlilik gözleniyor. Amerikan ordusuna ait bir konvoy dün Haseke’ye doğru ilerlerken görüntülendi.

Rus gazetesi İzvestia ise, İdlib harekatına YPG’nin destek vermesi halinde Esad rejiminin Fırat’ın doğusundaki siyasi yapılanmaya ‘özerklik statüsü’ verebileceğini yazdı.

Bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini belirten gazete, Kamışlı’daki idari yapının buna bir model teşkil edebileceğini öne sürdü.

Öte yandan Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki İngiliz üslerinde de askeri hareketlilik arttı. Suriye’ye yönelik daha önceki operasyonlarda hava harekatı için kullanılan Ağrotur üssünden kalkan uçaklar Ortadoğu’ya uçuşlar yapmaya başladı.

DENİZDE KALKAN 

İdlib harekatına ilişkin İzvestia’nın öne çıkardığı bir diğer konu da, Rusya’nın Doğu Akdeniz’de bulundurduğu donanma filosu. Aralarında 3 büyük muhribin de bulunduğu 9 gemilik filoda, iki de denizaltı yer alıyor.

Rus gazetesi İzvestia bu filoya önümüzdeki günlerde savaşma kapasitesi yüksek 3 muhribin daha dahil edileceğini belirtiyor. Gazeteye göre, Rusya’nın Doğu Akdeniz filosu Esad rejiminin İdlib harekatına ‘güçlü biçimde’ destek verecek.

NATO’DAN İTİDAL ÇAĞRISI

NATO Sözcüsü Oana Lungescu Rus donanmasının Doğu Akdeniz’deki varlığı ile ilgili, Rus filosunun niyeti hakkında spekülasyon yapamayız ancak bölgedeki tüm aktörlerin, Suriye’de zaten feci olan insani durumun kötüleşmesine neden olmaktan kaçınmaları önemli’dedi. 
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X