‘S- 400 ültimatomu’

ABD Senatosu’ndaki Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni başkanı James Inhofe, Türkiye’nin Rusya ile Batı arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi. Inhofe’a göre Türkiye ABD ile F-35 programında kalmak istiyorsa S-400 füze savunma sistemlerinden vazg

‘S- 400 ültimatomu’

Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 hava savunma sistemlerine yönelik Washington’dan art arda sert tepkiler gelmeye devam ediyor.

Bin süre önce Türkiye’ye teslim edilmesi planlanan F-35’lere ambargo kararı alan ABD, daha sonra da ‘Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası’nı uygulamakla tehdit etmişti. Son olarak  ABD merkezli 
Bloomberg’e açıklama yapan  Senato’daki  Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin yeni başkanı James Inhofe. ‘F-35 programında kalmak istiyorsa Türkiye Rus S-400 sistemini satın alma konusunda daha ileriye gitmemeli’ dedi. Inhofe, S-400’den vazgeçmezse Türkiye’nin sekiz partner ülkeden biri olması konusunun yeniden değerlendirileceği konusunda uyardı.

Inhofe, ‘Türkiye önemli bir NATO müttefiki, ancak bu şekilde davranmamalı. Hava savunması konusunda ihtiyaçları da var ancak önemli olan şu: Türkiye Rusya ile Batı arasında bir tercih yapmalı. Rusya’dan S-400 almaya devam ederse bunun sonuçları olacaktır’ ifadelerini kullandı.

NATO ENDİŞELİ

ABD merkezli bir savunma şirketinde çalışan füze uzmanı Steve Zaloga ise NATO’nun Rusya’dan uzmanların Türkiye’ye S-400 eğitimi için gitmesinden endişe duyduğunu söyledi. Zaloga’ya göre NATO, Türkiye’nin Rus uzmanların S-400 radarlarını F-35’lere karşı test etmesine izin vermesinden korkuyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 15 Kasım’da Kongre’ye sunduğu Türkiye raporunda da, Ankara’yı Rus S-400 füze savunma sistemi alımından vazgeçirecek gerçek bir alternatifin sunulmasının önemli olduğuna dikkat çekilmişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X