Sağlık Tarihi Müzesi açılışa gün sayıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği Yerkapı Konağı, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in de desteğiyle Sağlık Tarihi Müzesi olarak açılmak için gün sayıyor.

Sağlık Tarihi Müzesi açılışa gün sayıyor

RABİA DENİZ

 

Mesleğine ve Bursa’nın sağlık çınarlarına vefa borcunu müze çalışmasıyla ödemek için 7 yıl önce Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yola çıkan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Türkiye’nin ikinci sağlık müzesini Bursa’ya kazandırmak için verdiği sözü tuttu. Kent Müzesi’nin kuruluş aşamasında da Büyükşehir Belediyesi’ne destek veren İrgil, müze çalışmasının Bursa’dan çıkıp, tıp tarihine adını yazdırmış hekimlerin ve sağlık çalışanlarına saygı duruşu olduğunu vurguladı. Bursa’yı müzeler kentine dönüştürmek için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi’nin Sur İçi bölgesinde restore ettiği Yerkapı Konağı, Sağlık Müzesi olarak açılmak için gün sayıyor. Türkiye’deki tek sağlık müzesinin Edirne’de bulunduğunu, daha önce bu kadar geniş çaplı bir sağlık müzesinin yapılmadığını ifade eden İrgil, “Çalışmalar 2010 yılından beri sürüyor. Bu çalışma sırasında elde edilen belge ve bilgileri kitaplaştırarak kent tarihi, sağlık tarihi kitabı oluştu. Türkiye’de kent tarihiyle ilgili yazılmış en büyük ve kapsamlı çalışma. İçinde tıp, veteriner, diş ve eczacılıkla ilgili bütün belge ve bilgilerin derlendiği bir eser olarak hazırladık. Bu müze ise, aynı zamanda kentteki tıp tarihi araştırmalarını da yürütecek, interaktif bir sağlık merkezi olacak. Onlarca yıldır sağlık alanında hizmet veren ama unutulup giden binlerce insan var. Hem bu kitap hem bu müze Bursa’da sağlık sektöründe hizmet veren hekiminden sağlık çalışanına hemşiresine kadar herkese bir vefa duruşudur. Saygı duruşudur” diye konuştu.

KİMLER YOK Kİ?

 

Bursa’nın tıp tarihinde adını önemli çalışmalara yazdırmış pek çok isim olduğunu kaydeden İrgil, “Türkiye’deki tıp terimlerini Türkçeleştiren, kullandığımız pek çok tıp terimini hayata kazandıran insan Bursalı bir hekim. Doktor İbrahim bey, çok önemli tartışmaların içine girmiş ancak büyük bir tıp sözlüğü hazırlamış. Unutuluyor bu insanlar. Sütü yoğurda çeviren Türk bakterisini bulan bir hekim yine Bursa’dan. Osman Şevki Uludağ örneğin…. Radyolog, dahiliye uzmanı, verem uzmanı İstiklal Savaşı Gazisi, Bursa Milletvekili, Tıp Tarihi Kurumu’nun kurucusu. Uludağ isminin yasayla verilmesini sağlayan isim… Türk Mikrobiyoloji Derneğinin Kurucusu yine Bursalı bir devlet hastanesi hekimi” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X