Sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişki için neye ihtiyacımız var?

Kavga ederek hiçbir sonuca ulaşamazsınız. İlişkilerin veya evliliklerin birçoğu çiftlerin birbirlerini değiştirmeye çalışmasından ve bu konuda ısrarcı davranmasından kaynaklanır.

Sağlıklı ve uzun soluklu bir ilişki için neye ihtiyacımız var?

Mutlu, keyifli ve her şeyden önce huzurlu bir ilişki yaşamak ve bunu bir ömür boyu sürdürebilmek…

Zor değil aslında ama ilişkiler hep mutlu başlar ve zamanla karmaşıklaşan bir hal alır.

Aşk mı biter, heyecan mı azalır, elde etmenin dayanılmaz hafifliği mi bilinmez ama kimse kimsenin halinden anlamaz olur. “Kadınlar böyle, erkekler de böyle ya ondan olur” denir.

Değer verilmediğinizi, sözlerinizin önemsenmediğini, toplamadaki “0” gibi etkisiz eleman olduğunuzu düşünmeye başladıysanız; ilişkinizde yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Yeni bir ilişkiyi disipline etmek biraz daha kolaydır ama uzun soluklu ilişkilerde biraz daha fazla zamana, özveriye ve sabra ihtiyacınız olacaktır.

Saygınızı Hiç Kaybetmeyin

Birbirinizi seviyor ama saygı duymuyorsanız bir ilişkiyi ayakta tutmak çok zor olacaktır. Her şeyden önce kişi kendine saygı duymalıdır ki, başkalarına karşı aynı tavrı sergileyebilsin. Yoğun iş hayatı, stres, maddi sorunlar ilişkilerin zaman içinde yıpranmasına neden olur. Gerilen sinirler nedeniyle yaşanan tartışmalar çiftlerin birbirlerine karşı saygısızca davranma olasılığını arttırır. Böyle bir olasılık dahi ilişkiye olan inancı ve çiftlerin birbirine karşı olan tutumlarını olumsuz yönde etkiler. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için gereksiz tartışmalardan kaçınılmalı, gerektiğinde sakinleşinceye kadar ufak molalar verilmelidir.

Özeleştiri Yapın 

İnsanın kendisini bilmesi ve tanıması kadar güzel bir şey yoktur. Eğer böyle bir yetiye sahipseniz hayatta karşılaşacağınız birçok zorluğun da üstesinden geleceksiniz demektir. Örneğin sabah erken kalkmakta zorlanıyor veya her buluşmaya geç kalıyorsanız bunun bir tek sorumlusu olduğunu siz de biliyorsunuz. Kendinizi disipline etmeli ve bunun için çaba sarf etmelisiniz. Sizin rahatlığınızdan dolayı başkalarının işlerinin aksamasına izin vermemeli ve mümkünse bu sorumluluğu hemen almalısınız. Disiplinin tembelliğin düşmanı olduğunu ve size her konuda çok şeyler kazandıracağını da aklınızdan çıkarmamalısınız.

Birbirinizi Değiştirmeye Çalışmayın 

Farklı karakterlerde yaratılmış olduğunuzu unutmayın. Birbirinizi değiştirmekten çok anlamaya çalışın. Kavga ederek, tartışarak hiçbir sonuca ulaşamazsınız. İlişkilerin veya evliliklerin birçoğu, çiftlerin birbirlerini değiştirmeye çalışmasından ve bu konuda ısrarcı davranmasından kaynaklanır. Hoşlanmadığınız davranışları olabilir ama şunu sakın aklınızdan çıkarmayın; kalıplaşmış davranışları değiştirmek çok zordur. Eleştirmemek, sakin ve sabırlı olmak işinizi daha kolaylaştıracaktır.

Beklentilerinizi Paylaşın 

Nasıl bir ilişki yaşamak istediğiniz, ona kendinizi nasıl tanıttığınız, nasıl davrandığınız ve karşı taraftan ne beklediğinizle doğru orantılı. Örneğin, bir yere gitmek istiyorsanız bunu açıkça onunla paylaşın. Eğer sizin ihtiyaçlarınıza cevap vermiyorsa ilişkinizde yavaş yavaş boşluk hissetmeye başlar. Sevginin gücüne olan inancınızın yerini depresyona ve mutsuzluğa bırakmasına izin vermeyin. Beklentilerinizin neler olduğuna, ilişkinin başında bir açıklama getirirseniz karşı taraf da davranışlarını bu doğrultuda geliştirecektir. Bu davranış biçimini ilişkinin ilk zamanlarında uygulamanız, daha sağlam adımlar atmanıza ve tavrınızı net bir şekil ilişkilerin de ortaya koymanıza yardımcı olacaktır.

Düşünmek İçin Birbirinize Zaman Tanıyın 

Düşünmek için birbirinize zaman tanımak etkili bir disiplin yöntemidir. Unutmayın, tanınan zaman yeni hataların, olumsuzlukların ve ağızdan çıkabilecek yanlış kelimelerin oluşmasını durdurur. İçinde bulunulan durumun daha objektif değerlendirilmesini, kızgınlığın geçmesini ve sakinleşilmesi için gereken zemini sağlar.

Hatalarınızdan Ders Çıkarın

Hayat bir deneyimdir. Yaşadığınız veya yaşayacağınız şeyler ne olursa olsun size küçük ya da büyük birçok artı kazandıracaktır. Eğer eşiniz ya da sevgiliniz beklemediği, onu kızdıran veya hayal kırıklığına uğratan bir durumla karşı karşıya kalmışsa ondan desteğinizi asla esirgemeyin. Ama şunu da unutmayın, her seferinde müdahale ederek alacağı derse de engel olmayın. Bir ilişkiyi disipline etmeye başladığınızda elinizi yavaşça bırakabilmelisiniz. Aksi takdirde hep sizin desteğinize ihtiyaç duyacaktır.

Az Konuşun ama Konuşun

Karşı taraf yapmaması gereken bir davranışta bulunduğunda ya da söylememesi gereken bir söz söylediğinde genellikle nasıl davranırsınız? Böyle bir durumda bir ilişki için en iyi olanı az konuşmaktır. Birkaç dakika durup düşünmek ve ondan sonra durum hakkında konuşmak daha sağlıklı olacaktır. En önemlisi de eski kavgalarınızı gündeme getirmeyin ve olayları fazla dramatikleştirmeyin. Konuştuğu zaman sözünü kesmeyin, söylemek istediklerini sonuna kadar dinleyin. Uzmanlar, çiftlerin yaşanan kriz anında birbirleriyle konuşarak ilişkiyi toparlayabildikleri görüşünde.

Hatasını Telafi Etmesi İçin Fırsat Tanıyın 

Hatasız kul olmaz, bunu hepimiz biliyoruz. Peki böyle bir durum söz konusu ise ne yapmalısınız? Eğer hatalı davrandığının farkına varmışsa ve bir şeyleri değiştirmek adına çaba gösteriyorsa bırakın bunu yapsın. Doğru yolda demektir. Böyle bir fırsat yakalamışken ne kadar üzüldüğünüzü ona anlatın.

Empati Kurun

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir kavram. En anlaşılır biçimiyle, kişinin kendini karşı tarafın yerine koyması durumu. Sağlıklı bir ilişki için listenin belki de en başında olması gerekenlerden. Peki, bunu başarmak o kadar zor mu? Size ve ilişkinize kazandıracağı artıları düşündüğünüzde değil tabii ki. Empati kurmaya başladığınızda, karşı tarafı yargılamaktan vazgeçmeyi ve olayları sadece kendi açınızdan değerlendirmemeyi öğrenirsiniz. Böylece karşı taraf önemsendiğini, anlaşıldığını ve saygı duyulduğunu hissedecek ve aynı davranışı sergilemek isteyecektir.

Sorumluklarınızı Unutmayın

Üzerinize düşen sorumlulukların neler olduğunu bilmeli ve işinizi hiçbir zaman son ana bırakmamalısınız. Eğer unutkanlık gibi bir probleminiz varsa evinizin bazı noktalarına ufak hatırlatıcı notlar asabilir ya da telefonunuza kaydedebilirsiniz. Alacağınız bu küçük tedbirler yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir.

Gerektiğinde Bir Uzmandan Destek Alın 

Kriz zamanlarında bir uzmandan destek alan çiftlerin sayısı azdır. Ama ilişkinizin sağlıklı yürümesi için böyle bir yardım almaktan asla çekinmeyin. İlişkiniz tamir edilemeyecek boyuta gelmeden önce bu kararı vermeniz gerektiğini unutmayın. Araştırmalar gösteriyor ki bir uzmandan destek almaya başlayan çiftlerin kişisel yaşantılarında değişiklik yapmak zorunluluğu hissettikleri ve bunu başardıkları gözlemlenmiştir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X