Sağlıksız beslenmenin faturası ağır

Açlık ve israftan sonraki en büyük sorunun sağlıksız beslenme olduğuna dikkati çeken Bakan Pakdemirli, bu durumun hükümetlerin sağlığa ayırdıkları bütçelerinin üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu kaydetti.

Sağlıksız beslenmenin faturası ağır

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sağlıksız yeme alışkanlıklarının yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle büyük bir yük oluşturduğunu belirtti.

Bakan Pakdemirli, ‘5. Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nin açılışındaki konuşmasında dünyada önemli ölçüde açlık ve obezite sorunu olmasına rağmen bir yandan da üretilen gıdanın her yıl üçte birinin kaybedildiğini veya israf edildiğini vurguladı. Açlığa son verme konusunda açlık ve israftan sonraki en önemli problemin sağlıksız beslenme ve obezite olduğunun altını çizen Pakdemirli, ‘’Bugün gündemimizde sadece açlık yok. Yiyen fakat sağlıklı beslenmeyenler de var. Yetersiz beslenme ve obezite de bugün önemli küresel sorunlar arasında yer almaktadır. 800 milyon insan açlıkla karşı karşıya iken, 670 milyondan fazla yetişkin ve 140 milyon genç ise obezite sorunu yaşamaktadır. Yani dünyada ne kadar aç varsa o kadar da obezite sorunu var” dedi.

TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Sağlıksız beslenmenin dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklarda ölümlere sebep olan risk faktörlerinin başında geldiğine dikkati çeken Pakdemirli, dünya çapındaki her beş ölümden birinin bu konuyla ilişkilendirildiğini dile getirdi. Bekir Pakdemirli, ‘’Sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolara yaklaşan maliyetiyle hükümetlerin sağlığa ayırdıkları kaynak ve bütçelerinin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye’de her 3 kişiden birinin obez olarak belirlendiğini anlatan Pakdemirli, tehlike çanlarının çaldığının görüldüğünü ifade etti. Pakdemirli, ‘’İsraf, modern dünya ve gelişmekte olan dünya arasındaki en büyük sorundur. Hem sağlık sorunudur, hem de ekonomi sorunudur” dedi.

YÜZDE 30’U İSRAF EDİLİYOR

Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş ise, insanoğlunun bir sonraki yıldan geri verilmemek üzere borç alarak tükettiğini söyledi. İnsan eliyle oluşturulan küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliğinin, gelecekteki gıda sürdürülebilirliğine yıkıcı etkileri olacağını ileri süren Buzbaş, dünyada yıllık 4,5 milyar ton gıda üretildiğini belirtti. Buzbaş, söz konusu üretimin yüzde 30’unun yani 1,5 milyar tonunun israfa ve kayba gittiğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X