Şahin gitti

İsrail’le Hamas arasında hafta başında tırmanan şiddet ve sonrasında yapılan ateşkes, ‘şahin’ görüşlü Savunma Bakanı Liberman’ın istifasıyla sonuçlandı. Liberman, ateşkesi kabul ettiği için Başbakan Netanyahu’yu ağır bir dille eleştirerek görevinden ayrı

Şahin gitti

İsrail’in aşırı sağcı Savunma Bakanı Avigdor Liberman, hükümetin Hamas’la yaptığı ateşkes anlaşmasını protesto ederek görevi bıraktı. 

Lieberman televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında, Başbakan Benyamin Netanyahu hükümetinin Gazze’de Hamas’la ateşkes anlaşması yapmasına tepki olarak istifa ettiğini söyledi.

TERÖRE TESLİM OLDUK

İsrailli bakan, Mısır’ın arabuluculuğu ile sağlanan bu anlaşmayı ‘teröre boyun eğmek’ olarak niteledi. Liberman, “Dün Hamas terörüne teslim olduk. Bu ateşkesin başka bir anlamı yok. Şu an devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak” dedi.Filistinlilere ve İsrailli Araplara yönelik aşırı sağcı politikaları savunmasıyla tanınan Lieberman, Gazze’yi yöneten Hamas’a karşı sert yöntemler izlenmesini istiyordu. Lieberman’ın ateşkes anlaşmasını onaylamadığı ve istifa edebileceği bilgisi dün sabah  kulislere sızmıştı.

ERKEN SEÇİME YOL AÇABİLİR

Lieberman, istifası sonucunda partisi Yisrael Beiteinu’nun (Evimiz İsrail) iktidardaki koalisyon hükümetinden çekileceğini açıkladı. Bu senaryoda Netanyahu, 120 sandalyeli İsrail meclisindeki çoğunluğunu sadece bir sandalye ile sürdürecek. Bu da Kasım 2019’da düzenlenmesi planlanan seçimlerin erkene alınmasına neden olabilir. 

GAZZE’NİN SİYASİ ZAFERİ

Hamas, İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın görevinden istifa etmesini ‘Gazze’nin siyasi zaferi’ olarak nitelendirdi. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘Liberman’ın istifası, dik duruşuyla işgalciler nezdinde siyasi deprem yaratmada başarılı olan Gazze’nin siyasi zaferidir.’ ifadelerini kullandı.Ebu Zuhri, istifanın ayrıca ‘yenilginin itirafı ve Filistin direnişi karşısında acizliğin ifadesi’ olduğunu belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X