Şair Refik Durbaş hayatını kaybetti

Türk şiirinin yaşayan önemli kalemlerinden; şair, gazeteci ve yazar Refik Durbaş, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Şair Refik Durbaş hayatını kaybetti

”Düzyazı sevda, şiir ise karasevda” diyen usta kalem Durbaş, tedavi gördüğü Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceki akşam hayata gözlerini yumdu.

Diyaliz hastası olan Durbaş, son olarak zatürreye yakalanmıştı. Refik Durbaş’ın naaşı, bugün Galip Paşa Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Ümraniye Hekimbaşı mezarlığına defnedilecek. Eşi Bilge Durbaş yaptığı açıklamada, Refik Durbaş’ın bir hafta önce zatürre olduğunu belirterek, ”Akciğerleri iltihaplandı, zor nefes alıyordu. İki gün önce yoğun bakıma aldılar, dün (önceki) akşam da ‘Allah’a ısmarladık’ dedi ve gitti.

Saat 23.30 gibi kaybettik” ifadelerini kullandı. Eşinin böbrek yetmezliği gibi çok sayıda hastalığının olduğunu belirten Bilge Durbaş, “Hepsi tabi çok yordu onu. Bağışıklık sistemini düşürdü. Son olarak akciğerinde sorun çıktı ve artık kaldıramadı. Refik Durbaş, şair olarak, insan olarak Türkiye’de çok kişinin yüreğine dokunmuş güzel bir insandı, şiiriyle yaşayacak” dedi.

KİMDİR?

Erzurum’un Pasinler ilçesinde 1944 yılında doğan Durbaş, liseyi İzmir’de bitirdi. Durbaş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalışan Durbaş, Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı.

İlk şiiri İzmir’de Ege Ekspres gazetesinin sanat sayfalarında yayımlanan Durbaş, Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkati çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında Evrim dergisini, 1967’de de Alan 67 dergisini yayımlayan Durbaş, 1971’de ilk şiirlerini Kuş Tufanı adlı şiir kitabında topladı. 1972-1974 yıllarında Yeni A dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yapan Durbaş, gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. Refik Durbaş, 1992 yılında Cumhuriyet gazetesinden emekli oldu. 

Durbaş’ın “İkinci Yeni” esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. 1989 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Kapıkule’nin Vatansızları” dizi yazısıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce röportaj dalında yılın gazetecisi seçilen Durbaş, şiir dalında da sırasıyla 1979 yılında ‘Çırak Aranıyor’ adlı kitabıyla Yeditepe Şiir Armağanı, 1983 yılında ‘Nereye Uçar Gökyüzü’ adlı eseriyle Behçet Necatigil Şiir Ödülü ve 1993 yılında ‘Menzil’ adlı eseriyle Halil Kocagöz Şiir Ödülü’nü aldı. Şairin yayınlanmış çok sayıda şiir kitabı bulunuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X