‘Şairliğim rastlantı değil’

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Şairim Şiir Evreni” etkinliğine katılan şair, yazar ve gazeteci Özdemir İnce, eğlence olsun diye yazmadığını söyleyerek “Şairliğimin ve yazarlığımın hiçbiri rastlandı değildir” dedi.

‘Şairliğim rastlantı değil’

Nilüfer Belediyesi’nin her ay düzenlediği “Şairin Şiir Evreni” etkinliğine bu kez şair, yazar ve gazeteci Özdemir İnce konuk oldu. Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki buluşmaya çok sayıda sanatsever katıldı. Kenan Yücel’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte Özdemir İnce, yaşamının önemli noktalarını ve yazın hayatını katılımcılarla paylaştı. İnce ayrıca, ‘Opera Kahkahası’ adlı kitabından şiir okudu. 

Yazar olması muhtemel olmayan bir ailede hayata geldiğini ifade eden Özdemir İnce, “Bizim aileye ilk gazeteyi ben aldım. Birinci sınıfta okumaya meraklı olduğumu keşfettim. Öğretmenlerimin teşvikiyle okumaya başladım. Dostoyevski ve Tolstoy’un kitaplarını okudum” dedi.

Şairlik yaşamına ilk giriş yaptığı dönemi anlatan İnce şöyle konuştu: “Varlık Dergisi ile Kaynak Dergisi’ne aboneydim. Bir sürü insan şiir yazıyordu. Bana, ‘Şiir yazmıyorsan neden bu dergileri okuyorsun?’ diye sordular. Bu söz dokundu ve ilk şiirimi o zaman yazdım. Okuduğum şiirleri sevmediğimi fark ettim. Bir yazarın, ressamın, müzisyenin herhangi birinin bir şey olmak istemesinin kökeninde okuduklarından tatmin olmamak durumu vardır.”

3601712-524893660_54063930,7055475.jpg

“EĞLENCE DİYE YAZMIYORUM” 

Şiirden sonra çeviri kitapları yazdığını ifade eden Özdemir İnce, Paris’teki öğreniminin ardından beğendiği ve okurların bilincinde devrim yapacak kitapları çevirmeye karar verdiğini söyledi.

İnce, şiir ve çevirinin ardından edebiyat dergilerinde politik yazılar yazdığını söyledi. Yayınına imza attığı kitaplardan 7’sinin Nobel Ödülü kazandığını belirten Özdemir İnce, “Yayıncılık da toplumsal bir iş. İyi kitap yayınladığın zaman okurlar okumak ister” dedi.

İnce şöyle konuştu: “Eğlence olsun diye yazacak olsam, televizyoncu olarak çok zengin olurdum. Televizyonculuk, yayıncılık, gazetecilik yürümedi ama bütün bunlardan müthiş bir tecrübe edindim ve hayatı öğrendim. Benim yazarlığımın hikmet-i vücudu ve anlamı budur. Şairliğimin ve yazarlığımın hiçbiri rastlandı değildir.”

3601712-524893660_54057900,7055475.jpg

‘ŞİİRLERİM ROMAN GİBİ…’ 

Özdemir İnce, “Kendime tamirci diyorum. Ben tamirciyim. Yanımda çantayla gezerim ve bozuk şeyleri, çantamı açarak düzeltirim. Para ve ün için yapmıyorum. Bunu yapmak zorundayım” şeklinde konuştu.

Yaz aylarında yazdığını söyleyen İnce, şiirlerini de sabah 04.00 ile 07.00 saatleri arasında kaleme aldığını kaydetti. Şiirlerini, tema üzerine yazdığını söyleyen şair, “Uzun süredir tek tek şiir yazmam. Roman yazar gibi yazıyorum. Göç üzerine biri nasıl roman yazıyorsa, ben de göç üzerine şiir kitabı yazıyorum. Bir bütün oluyor” dedi.  

“HAYIR DEMEK ZORUNDAYIZ…”

“Opera Kahkahası” kitabı üzerine de konuşan İnce, “Bu kitabım, zamanın ruhuna ve zorbalıklarına karşı atılan kahkahadır. Tenor, operada kahkaha atar. Bu kitapta üstünde durduğum taraf, başkaldırıdır. Var olmak için hayır demek zorundayız. Hayal kurmamız, yarışmamız, karanlığı aydınlığa çevirmemiz lazım” diye konuştu. 

Etkinliğin ardından Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey adına Özdemir İnce’ye teşekkür etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X