Salçalık domateste yüksek rekolte beklentisi

Türkiye’nin salçalık domates üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Karacabey Ovası’nda bu yıl 700 bin ton üretim beklenirken, kalite ve yüksek rekolte tahminleri üreticiyi mutlu ediyor.

Salçalık domateste yüksek rekolte beklentisi

Geçen yıl sağanak ve dolunun vurduğu tarım arazilerinde, bir tür mantar hastalığı olan ‘mildiyo’ ve ‘pas akarı’ ile karşılaşan ve umduğunu bulamayan üreticiler, bu yılki ürün kalitesi ve rekoltesinden memnun. Ülke genelindeki salça fabrikalarına kilogram başına 32-35 kuruş taahhütle üretim yapan çiftçiler, bu ayın sonundan itibaren hasada başlayacak.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey Ovası’nda yaklaşık 80 bin dönüm arazide sanayi domatesi ekildiğini belirtti. Ülkenin salçalık domates ihtiyacının önemli bölümünün Karacabey Ovası’ndan karşılandığına dikkati çeken Erdem, ‘Türkiye’nin ihtiyacı olan ve yurt dışına ihraç edilen salçalık domateslerin yaklaşık yüzde 45’i Karacabey’in verimli arazilerinde üretiliyor. Salçalık domates bizim çiftçilerimiz açısından birinci derecedeki üretim çeşidi’ dedi.

‘KALİTELİ ÜRÜN YETİŞTİRİYORUZ’

Erdem, üreticinin geçen yıllarda doğal afetler nedeniyle büyük ölçüde zarar ettiğini dile getirerek, ‘Üretici geçen yıl istediğini alamadı, verim düşüklüğü yaşadı. Ayrıca girdi maliyetlerimiz de çok yüksek. Bundan dolayı ekim alanında yüzde 10 daralma olduğunu görüyoruz, ancak bizim çiftçimiz salçalık domates üretiminde çok başarılı. Teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor. Doğal afet olmadığı sürece çok kaliteli ürün yetiştiriyoruz’ diye konuştu.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ‘Yaklaşık 700 bin ton ürün bekliyoruz. Şu anda domateslerimizde her şey yolunda gidiyor. Rekoltede beklediğimizin üzerine çıkacağımızı düşünüyorum.

Tarlaları gezdim ve domateslerin çok kaliteli olduğunu gördüm. Çiftçilerimiz özen göstererek üretiyor. Çiftçimizin bu yıl yetiştirdiği domatesin önceki yıllara göre daha kaliteli olduğunu görüyoruz’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X