‘Şampanya içsinler’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik sisteminde yapmak istediği değişikliklerin ardından ülkede genel grev devam ederken, Ekonomi ve Finans Bakanlığı’nın attığı ‘şampanya’ tweeti ortalığı karıştırdı.

‘Şampanya içsinler’

Halka yeni yıl kutlamaları için şampanya önerilerinin anlatıldığı tweet son Kraliçe Marie Antoinette’ın “Ekmek yoksa pasta yesinler” sözünü akıllara getirdi. Böylece halka “emekli olamıyorsanız şampanya için” mesajı verildi.

Fransa’da 25 yıldan bu yana en büyük grem yaşanırken, çeşitli kentlerden çatışma haberleri de gelmeye devam ediyor.

Ülke her geçen gün kaosa doğru sürüklenirken, sıcak gündemin ortasında Ekonomi ve Finans Bakanlığı tartışmalı bir eylemde bulundu, halka yeni yıl kutlamaları için şampanya önerilerinin anlatıldığı bir tweet paylaştı. 
Tweet’te şu ifade yer alıyordu: “Yılın sonu, tatil yaklaşıyor. ‘Nasıl şampanya alınır ve saklanır’ tavsiyemizi izle.’ Tweet Fransa’da  son yılların en büyük grevinin yaşandığı zamana denk gelince Twitter kullanıcıları da yanıtı geciktirmedi.  Fransa Komünist Parti Sözcüsü ve Paris Milletvekili Ian Brossat tepkisini “Sosyal öfkenin haykırdığı gün, bakanlıktan ne kayda değer bir açıklama… Şampanyanızı nasıl seçersiniz?” ifadeleriyle gösterdi. 

HÜKÜMET DUYARSIZ

Kullanıcıların çoğu da ülkede yaşanan acil duruma duyarsızlığa karşı hükümete çağrıda bulundu. Ardından söz konusu tweet silindi. Ancak konuyla ilgili yazı bakanlığın internet sitesinde 3 Aralık tarihiyle hala aktif  bir şekilde duruyor. Bakanlığın son attı tweet aradan 200 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen pek birşeylerin de değişmediğini gösteriyor. 

Çünkü 18. yüzyılda  tüm Avrupa’da olduğu gibi Fransa’da da ekonomik sıkıntılar devam ederken,  “ekmek bulamıyoruz” diyerek isyan eden halka 1793 yılında idam edilen son Kraliçe Marie Antoinette, “Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler” diyerek cevap verdiği biliniyor

EYLEMLER SÜRÜYOR

Sendikalara göre 1,5 milyon Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik sistemi üzerinde yapmak istediği değişikliklere karşı protesto eylemlerine katılıyor. Grevin ikinci gününde demiryolu çalışanlarının yüzde 82’si katıldı. Tren seferlerinin en az yüzde 90’ı iptal edildi. Air France  ulusal havayolu şirketi  iç hatlarda yüzde 30, dış hatlarda da kısa uçuş mesafelerinde yüzde 10 iptallerin yaşandığını belirtti. Ek olarak ilk okul öğretmenleriin yüzde 50’si orta okul öğretmenlerinin de yüzde 42’si protestolara katılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X