Sararan yastıkları 4 malzemeyle kolayca temizleyin!

Uyurken terlemekten olsun, ağız suyunun akması gibi sorunlar yaşamaktan olsun o yastıklar ne yazık ki kılıfa rağmen lekeleniyor. Yastık kılıfını çıkarır çıkarmaz ortaya çıkan o sarı sarı lekeler tam anlamıyla yürek burkuyor.

Sararan yastıkları 4 malzemeyle kolayca temizleyin!

Sararan yastık nasıl temizlenir?

Sararan yastıkları temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeler:

1/2 su bardağı sirke

1 su bardağı oksijenli su (Eczanelerden temin edebilirsiniz.)

1/2 su bardağı boraks

1/2 su bardağı çamaşır deterjanı (Evde her zaman kullandığınız deterjanı kullanabilirsiniz.)

“Boraks nedir?” diyenler için onu da kısaca açıklamış olalım: Boraks, su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan doğan bir mineral olarak tanımlanır. Antiseptik ve antifungal özellikleri bulunduğundan mantar ve bakterilerden kaynaklanabilecek sorunların önüne geçer ve kötü kokuların oluşumunu önler. Doğal ve güçlü bir dezenfektan olarak bilinir. Temizlik ürünleri satan marketlerden ya da online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşılabilir.

Şimdi de geçelim en önemli kısma, bu malzemeleri nasıl kullanmanız gerektiğine…

Yastık nasıl temizlenir, nasıl yıkanır?

Yastığınızın sığabileceği bir büyüklükte leğen hazırlayın. Leğenin içine sirkeyi ve oksijenli suyu aktarın. Ardından leğene yastığı koyduğunuzda taşmayacak miktarda su koyun ve malzemeleri güzelce karıştırıp yastığı bu karışıma bastırın. Yastığı bu şekilde en az 2-3 saat bekletin. Yastığın tüm lekeli bölgelerinin suyu çektiğinden emin olun.

Bu süre içinde oksijenli su beyazlatıcı etkisiyle, sirke de yine doğal bir dezenfektan olarak iş görecek ve yastıktaki lekelerin bir kısmının çıkmasını bir kısmının da yumuşamasını sağlayacaktır.

Ardından yastığı leğendeki suyun içinden çıkarıp güzelce suyunu düzdürün ve çamaşır makinesine aktarın. Çamaşır makinesinin deterjan gözüne hem deterjanı hem de boraksı koyun. (Eğer bu ölçüler fazla gelirse aynı oranda deterjanı ve boraksı azaltarak da kullanabilirsiniz.) Çamaşır makinenizi ön yıkamalı uzun bir programda çalıştırın ve yastığı yıkamaya bırakın.

Son olarak çamaşır makinesinden pırıl pırıl çıkacak olan yastığınızı güzelce kurutmayı unutmayın. 

yastik-nasil-temizlenir-1.jpg
 

Temizlerken bu noktalara dikkat: Yastıkları yıkarken dikkat edilmesi gerekenler

Bu yöntemi uygulayalım uygulamasına ama uygularken şu noktalara da dikkat etmekte fayda var:

Öncelikle bu yöntem elyaf yastıklar üzerinde uygulanabilir, bunu unutmamalı ve yastığınızın türüne göre bir temizlik yöntemi uygulamalısınız. Eğer yastığınız kuş tüyünden, pamuktan, yünden yapılmışsa, visko ya da latex yastıklardansa bu yöntemi uygulamanız önerilmez.

Yastıklarınızı yıkarken her birini tek tek yıkamanız gerektiğini de unutmamalı, çamaşır makinesine sadece 1 yastığınızı yerleştirdikten sonra yanına farklı çamaşırlar da ilave etmemelisiniz. Her yastık için makineyi tekrar tekrar çalıştıracak olmanız işinizi uzatacak olsa da hem yastığın güzelce temizlenmesi hem de çamaşır makinesinin zarar görmemesi için bu önemli, aman diyelim.

Son olarak, güzelce temizleyip beyazlattığınız yastığı kurutma aşamasında da dikkati elden bırakmamalısınız. Kuruması birkaç günü bulacağından asla nemli, rutubetli bir ortamda kurutmamalı, tercihen bir kaloriferin üzerine koyup sık sık ters-yüz ederek hem hızlı hem de rutubetten etkilenmeden kurumasını sağlamalısınız. Aksi takdir de yastığınızda hoş olmayan kokular oluşabilir.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X