Saraybosna’nın Ramazan kokusu: Somun

Geçmişi asırlar öncesine dayanan ve kokusuyla on bir ayın sultanı ramazanlarda iftarın habercisi olan somun, yaklaşık bir asırdır Saraybosnalı Poricanin ailesinin elinden iftar sofralarına taşınıyor.

Saraybosna’nın Ramazan kokusu: Somun

Osmanlıların bölgeye gelişiyle bugün Bosna Hersek’e özgü bir çeşit ramazan pidesi haline gelen somun, özellikle
başkent Saraybosna’da iftar sofralarının vazgeçilmezi.

Saraybosna’da, ilk günkü tarifine uygun olarak eski usülle taş fırında somun yapan birkaç fırından biri olan ‘Poricanin’, yapımı basit ama lezzetli bu geleneksel ramazan pidesini 95 yıldır aralıksız pişiriyor.

Somun yapmanın sırrını henüz çocuk yaşta yanında çalışmaya başladığı amcasından öğrenen 74 yaşındaki
Mehmed Poricanin, ailenin 1923 yılında başlayan somun serüveninin bugünkü en yaşlı temsilcisi.

Mehmed Poricanin, somunun Osmanlı’nın Avrupa seferlerinde ordudaki askerlerin hızlı bir şekilde ekmek yapması ihtiyacından ortaya çıktığını aktararak, ‘Bosna Hersek’e Osmanlı’dan emanet kalan somunun ramazan sofralarıyla özel bir bağı var’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X