Niyazi Pakyürek
Niyazi Pakyürek

Savaşın kilidi bölgeler aşiretler

Suriye’nin geleceğine yönelik birçok soru işareti var. Net görünen tek husus, bundan böyle Esad’ın Suriye’nin bütününü yönetemeyeceğidir. Peki, ama o zaman Suriye’nin bütünlüğü nasıl muhafaza edilecektir? İşte ikinci zor bir soru da bu.

ABD yönetimi bütün silah ve mühimmatı Kürtlere gönderiyordu. Türkiye’nin Fırat Kalkanı müdahalesiyle bu durum aksamış görünüyor. ABD yine silah gönderiyor ama eskisi gibi rahat değil.

Fırat Kalkanı’yla PYD çatıştı. Şimdi bazı gruplar Fırat Kalkanı’na katılmıyor ve YPG’le birlikte hareket ediyor. Bu nedenle şu anda Münbiç ve Bab bölgelerinde farklı aşiretleri kendine çekmeye çalışan iki grup var. Durum giderek daha karmaşık bir hal alıyor.

Aşiretler buralarda önemli rol oynayabiliyorlar. Ama aşiretler DAİŞ’le sonuna kadar savaşma konusunda istekli ve inançlı değiller.

Daha doğrusu DAİŞ’le sonuna kadar savaşacak taraf arıyorlar. Zira birkaç aylık bir savaştan sonra vazgeçilir ve DAİŞ hâlâ ayakta kalmışsa bu aşiretler için ölüm demektir.

Bu nedenle aşiretleri daha güçlü taraf ve DAİŞ’le sonuna kadar mücadele edebilecek bir iradeye sahip olduğunuzu ikna etmek zorundasınız. Bu konuda ne ABD ne de YPG aşiretlere güven vermiyor. Diğer taraftan aşiretleri kendinize bağlamak istiyorsanız çok para harcamanız gerekiyor.

Türkiye’nin Suriye’de sonsuza dek kalamayacağını hesaplayan PYD yöneticileri iki bölgeyi birleştirmek istiyorlar. Ancak ABD kantonların birleşmesine sıcak bakmıyor çünkü bunu yaparsa Türkiye’yi daha güçlü bir şekilde karşısına almış olacaktır.

ABD’nin PYD ile Türkiye arasında seçimi kuşkusuz Türkiye’dir. İkinci husus, Türkiye kantonların birleşmesini önlemek için Suriye’de bulunuyor.

Türkiye için kuşku uyandıran diğer bir husus ise Putin’in PYD’nin kantonları birleştirmesine onay verebilmiş olmasıdır.

Azez’le Cerablus arasındaki alanın kontrolü Türkiye için ayrılmıştır. Bu konuda Erdoğan’la Putin arasında bir anlaşma sağlandı.

Diğer taraftan Kürtlerin Münbiç’i Afrin’le bağlayacağını düşünebiliriz. Böylece Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’nun Rakka Vadisi’ne girmesi engellenmiş olacaktır. Halep vilayetinin ne olacağı, kimlerin kontrolünde olacağı şimdilik bir muamma…

Kürtlerin Münbiç ve Afrin’le birleşmesi Kürtlerin istediği gibi olmayacak. Bu şu anlama geliyor; PYD, Azez, Cerablus, Tel Abyad ve Münbiç’ten oluşan bölgede tam bir hâkimiyete sahip olamaz. Burada büyük bir Arap nüfusu yaşıyor. Münbiç’le Afrin arasında ise 700 bin kişi var. Kürtlerin azınlık olduğu bölgede bu kadar insanı entegre etmek mümkün değil. Ancak Afrin’le Münbiç’i güneyden bağlamak isteyeceklerdir, başka şansları yok.

Önemli bir mesele de Rakka’yı savaştan sonra kimin yöneteceği. Rakka’daki durum Musul’a göre daha az karmaşık. Suriye’de problem bu bölgeyi değil, Suriye’yi kimin yöneteceği. Şimdilik Esad’ın düşmeyeceği kesin.

Mesele onun Rakka’yı nasıl yöneteceği. Rakka’yı Şam ya da başka yerler gibi yönetemeyeceği kesin. O halde gücü kimlere bırakacaktır.

Belki Çeçenya’ya benzer bir model göreceğiz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X