Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Şehir Hastanesi yolu yarılandı, Özlüce için de ‘çevre yolu’ oldu

Eleştirilecek yanları elbette var. Hatta, sistem sorunları nedeniyle sıkıntılar yaşandığı da doğru. Yine kadroları tam oluşmadığı için aksaklılar da oluyor.

Fakat…

Sağlık hizmetinde farklı konsept olan Şehir Hastanesi’nin ihtişamı ve farklı özellikleriyle Bursa için bir kazanç olduğu da gerçek.

Bugün için…

Şehir Hastanesi’nin en önemli sorunu kent yerleşimine uzak olması nedeniyle ulaşım sorunu bu dev tesisten hizmet alacakların karşılaştığı en büyük zorluk.

Bu noktada…

En son Yüksek İhtisas Hastanesi olarak kullanılan Ankara Yolu üzerindeki bina 70’li yıllarda Tıp Fakültesi Hastanesi olarak açıldığında belediye otobüsü ve minibüs hattı yoktu. Uludağ Üniversitesi 80’lerin sonunda Görükle’ye taşındığında Tıp Fakültesi Hastanesi bir kez daha ulaşım sorunu yaşadı.

Yani…

Hastaneler kent dışına yapıldığında ortaya çıkan ulaşım sorunu zaman içinde kentin o yönde gelişmesiyle aşılıp unutuluyor. İleride aynı durum Şehir Hastanesi için de geçerli olacak.

Bununla birlikte…

Bugün Şehir Hastanesi’ne ulaşım Çevre Yolu ile sağlanabiliyor. Bursaray hattı Emek’ten uzatıldığında bu sorun aşılacak, ama tek yol gerçekten sıkıntı.

İşte…

B1--002.jpgüyükşehir Belediyesi ulaşım için geçen dönem planlanan, ama bu dönem başlanan Özlüce üzerinden önemli bir alternatif yol yapıyor.

Yeni yol…

İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi köprülü kavşağından girildikten sonra Altınşehir-Hipodrom Kavşağın’ndan başlıyor ve Özlüce’nin kuzeyinden geçip NOSAB’a ulaşıyor. Buradan da Doğan Köy’den Şehir Hastanesi önünde Karayolları’nın yaptığı ilk yer altı kavşağına bağlanacak.

İşte…

6 kilometrelik bu yolun ilk bölümü olarak yarısı tamamlandı. Altınşehir-Hipodrom Kavşağı ile NOSAB arasındaki çift yolun asfaltlanması da yapıldı. Sonrası için kısa bir mesafe kaldı.

Özlüce için çevre yolu özelliği de taşıyan bu yolun devamı için bazı küçük kamulaştırma sorunları var ki, o da çok uzun süreceğe benzemiyor.

Kısacası…

Raylı sistem yapılana kadar Şehir Hastanesi’ne ulaşım için önemli bir alternatif olacak yol artık kendini gösterdi.

 

OSB-Korupark Kavşağı rahatlayacak

 

2-.jpgOrganize Sanayi Bölgesi’ne gelen ya da buradan çıkan TIR’lar Çevre Yolu’ndan önce ya da sonra kısa Mudanya Yolu’na giriyorlar ve zorunlu olarak OSB-Korupark Kavşağı’nı kullanıyorlar.

Bu da kavşakta sıkıntıya yol açıyor.

İşte…

Şehir Hastanesi için Özlüce’den açılan yeni yolun NOSAB-Hastane Kavşağı arasındaki bölümü hem Bursa OSB, hem NOSAB’ın TIR trafiği için de önemli bir alternatif olacak.

Böylece…

Mudanya Yolu ile birlikte OSB-Korupark Kavşağı rahatlayacak.

 

Yeşil Cami’nin mimari sırrı sütunlardaki silindirlerde: Deprem terazisi 

 

3--002.jpgHep tekrarlamakta yarar var… Deprem coğrafyasının etkili kuşağında yer alan bir kentte yaşıyoruz. Tarih boyunca Bursa’da yıkıcı depremler olmuş, uzmanlar yenilerinin beklenmesi gerektiğini ısrarla söylüyorlar.

İşte…

Depremin küçük sarsıntıyla da olsa kendini yeniden anımsattığı günün sabahında sosyal medyadaki Eski Bursalılar Burada Grubu’nun sayfasında Ergun Yılmaz’ın paylaşımı ilgimizi çekti.

595 yıldır ayakta duran ve Bursa’ya gelen turistlerin gezdiği öncelikli yerler arasında olan Yeşil Cami’nin mimarisindeki deprem sırrını anlatan paylaşım deprem terazisinin nasıl işlediğini de gösteriyor.

Bu sır da…

Yeşil Cami’nin mimarı olan Hacı İvaz Paşa’nın kubbeyi taşıyan ana kirişler ve sütunlara yerleştirdiği silindirlerde gizli.

Çünkü…

Depremin ana taşıyıcıları yerinden oynatıp oynatmadığı, ne kadar hasar yaptığı deprem terazisi olarak çalışan silindirlerin hareketlerinden anlaşılıyor.

 

Bursa dünyanın en sağlıklı 17. kenti

 

4.-yazi-icin-numveo-en-saglikli-kentler-bursa-17.jpgİstatistik… Dünyanın en büyük veri tabanı olan Numbeo’ya ait.

Hafta içinde dünyanın en güvenli kentleri arasında Bursa’nın 27. sırada yer aldığını açıklayan Numbeo bu kez de dünyanın en sağlıklı kentleri listesini açıkladı.

İlk 3 sırada Tayvan’dan Taipei ile İngiltere Birleşik Krallığı’ndan Glasgow ve Tayland’dan Chiang Mai’nin yer aldığı listenin 17. sırasında Bursa var.

Listede…

Türkiye’den Antalya 38, İzmir 72, İstanbul 108, Ankara ise 118. sırada bulunuyor.

 

Sanatın ‘derun’ atölyesinden doğan ‘ebru’ tablolarla Bursa’da sergi açtı 

 

5-069.jpg2 yıl önceydi… Dönemin Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı olan Sadi Kurtulan’la Olay Televizyonu için program çekmek üzere Mustafakemalpaşa’ya gitmiştik.

Çekim sonrası…

Sadi Hoca’nın yaptıklarını görmek için Mustafakemalpaşa sokaklarında dolaşırken, belediyenin açtığı kurslardaki çalışmalara da tanıklık etmiştik.

İşte…

O kurslardan birinde, Sadi Kurtulan’ın eşi Necibe Kurtulan kadınlara ebru sanatı öğretiyordu. Biz de bir süre suda oluşan boya dalgalarıyla ortaya çıkan ebru çalışmalarını izledik.

Sonrasında…

Necibe Kurtulan ilçede, Osmanlıca’da “gönül, kalp, insanın iç tarafı” anlamına gelen Derun Sanat Merkezi’ni açıp ebru çalışmalarını burada sürdürdü.

Geçen hafta da…

Derun atölyesinden doğan ebru tablolarla Bursa’da sergi açtı. Tayyare Kültür Merkezi’ndeki sergi büyük ilgi görürken, ailesi de 12 yıldır ebru çalışan ve onlarca kadına da öğreten Necibe Kurtulan’ı yalnız bırakmadı.

 

KKTC’yi kılıç-kalkanla fethettiler

 

6-053.jpgDünyanın hemen hemen her yerinde gösteri yaptılar… Fakat, Bursa’nın yüz akı Master’s Kılıç Kalkan Derneği en heyecanlı gösterilere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çıktılar.

Ekip üyelerinden Kenan Yetişen’in gönderdiği fotoğraflardan, Faruk Alkaya yönetimindeki Master’s Kılıç Kalkan Derneği’nin 3 günlük KKTC programında yine farklı bir gurur yaşadığını gördük.

Çünkü…

Bursa ekibi, KKTC Cumhuriyet Bayramı olan 15 Kasım töreninde kılıç kalkanlarıyla yer alarak protokolü selamladılar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X