Semerler elde kaldı

Büyükorhan’ın Sarnıç Köyü’nde 50 yıldır semer yaparak geçimini sağlayan Halil İbrahim Erim, zor bir dönem geçiriyor.

Semerler elde kaldı

Semer ustasının yaptığı semerler piyasada eşek kalmadığı elde kaldı.

Günümüzde at ve eşeklere ihtiyacın azalmasından dolayı, 50 yıllık semer ustası Halil İbrahim Erim’in yaptığı onlarca semer elinde kaldı. 

Büyükorhan’ın Sarnıç köyünde, Erim, onyıllardır semer yapıyor. Traktörün ve araçların yoğun olmadığı yıllarda bol olan eşekler için yüklü semer siparişi alan Erim, artık eşek kalmaması yüzünden sipariş alamaz duruma geldi. 30-40 yıl önce ayda onlarca sipariş alan usta, şimdi yaptığı semerler satılsın diye yıllardır müşteri bekliyor. Ustaya yılda bir iş ya geliyor ya gelmiyor. 

300 TL’DEN SATIYOR

Erim, atalarından öğrendiği gibi semeri baştan eğri ağaçları yontarak pürüzsüz hale getirip kalıbını ortaya çıkartıyor. Daha sonra semerin oturulacak yeri yumuşak olsun diye burayı kuruttuğu sazlarla dolduruyor. Üstünü de keçi derisiyle kapatan ustanın semerleri kullanıma hazır hale geliyor. Erim, 4 günde yaptığı semerlerin tanesini 300 liradan satışa sunuyor. 

Bursa’da 3 semerci ustası kaldığını ifade eden Halil İbrahim Erim, “50 yıldır bu işi yapıyorum. Çınar ve gürgen ağaçlarından yaptığım iskeletin içini sazla dolduruyorum. Üstünü de keçi derisiyle kaplıyorum. Yaptığım semerler tamamen sağlıklı, içinde her hangi bir katkı maddesi yok. Eskiden çok sipariş geliyordu. Şimdi ne arayan var ne soran. Yaptığım semerler yıllardır duruyor. Arayan, soran yok. Bir semeri 3-4 günde yapıyor, tanesini 300 liradan satıyorum” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X