Dr. Mete Ekşioğlu
Dr. Mete Ekşioğlu

Hoş geldin 2018

Her yeni yıl yeni umutları da beraberinde getirir. 2018 yılı da ülkem için, insanlarımız için hayırlı, mutlu günler ile dolu olsun diyor ve 2017 Aralık ayında yayımlanmış çok umut verici bilimsel çalışmalardan sizlere birkaç tanesini aktarmak istiyorum.

Blueberry (likapa, yaban mersini ve farklı bölgelere göre farklı adlar alan küçük meyve) adlı meyveden yapılan sirkenin içinde bulunan bazı maddelerin bunama durumlarında son derece etkin olduğu bildirildi. Güney Kore’de bulunan Konkuk Üniversitesi Çalışmaları 22.12.2017 tarihinde İngiltere’nin ünlü Daiy Mail gazetesinde yayımlandı. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kaybolan hafıza fonksiyonlarının bu sirkenin kullanımından sonra çabucak yerine geldiği belirtildi. Yakında yazılı ve görsel medya bu konudan çok bahsedecektir diye düşünüyorum.

Yumurtayı yıllarca yemeyin dediler. 10 yıl kadar önce yavaş yavaş yemeye başlayın dediler. 1 hafta önce yayımlanan bir çalışmanın sonucunda ise günde 1 adet yumurtayı 6 ay kullanan 8- 18 yaşları arasındaki gençlerde beyin dokusunda inanılmaz faydalar görüldüğü belirtiliyor. Yumurta içinde bulunan A ve B12 vitamini, kolin, selenyum, iyot ve DHA (balık yağında bulunan bir yağ asidi) adlı maddelerin bebeklerde bile beyin dokusunu güçlendirdiği belirtiliyor. Çalışmayı yapan kurum Washington Üniversitesi.

Yaşlı bireylerde reflü hastalığı sık görülür. Yemek borusunun alt kapağının tam kapanamaması sonucunda midenin asit içeriği yemek borusuna kaçıp burada rahatsızlık veren bir yanma yapar. Bunun adı reflüdür. New Orleans Tulan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Aralık 2017 yılında bildirdiğine göre yaşlı bireylerdeki reflü hastalığı aynı zamanda bademcik, sinüsler ve boğaz bölgesinde kanserlere de yol açabiliyor. İşin ilginç tarafı reflüyü azaltmak için kullanılan asit gidericiler kanser olasılığını daha da arttırıyor. Midemizi tam doldurmadan, yavaş yavaş yiyerek ve mide dostu yiyecekleri kullanırsanız bu işi çok büyük oranda çözersiniz.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser. İngiltere’de yapılan çalışmalarda EFC≠ 93 adlı yeni bir madde kanda saptanırsa 1 yıl öncesinden meme kanserini tesbit etmek mümkün olabiliyor. Bulanların, emek verenlerin de yeni yılı kutlu olsun.

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi 10 gün kadar önce çok güzel bir araştırmasını basına açıklamış. Araştırmanın başlığı şöyle: Ülkemizin zombi çocukları giderek uykusuz kalıyor ve obez oluyor. 2000’li yılların başlarında bilgisayar ve benzerlerine en fazla günde 2 saat 50 dakika ayıran çocuklar, teknolojinin ve bunların getirdiği bazı yeniliklerin sonucunda tablet, akıllı telefon ve bilgisayarlara günde 5 saatlerini harcıyorlar. Bu nedenle de uykusuz ve obez oluyorlar. Bir an önce gerekli önlemler alınmalı deniliyor.

Kıymetli okurlarım. Çok sevdiğim bir söz vardır. Her insan bir yağmur damlasıdır. Kimi çamura, kimi gül yaprağına düşer. Gül yapraklarına düşerek gül gibi güzel bir ömrünüz olsun. Mutlu yıllar

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X