Şiddet tırmanıyor

Şili’de ulaşım ücretlerine zam gelmesinden sonra cuma günü başlayan protestolarda 8 kişi öldü, bin 500 kişi gözaltına alındı. Hükümet, enerji fiyatlarının artmasını ve peso’nun değer kaybetmesini zamlara gerekçe olarak gösteriyor.

Şiddet tırmanıyor

Şili’nin başkenti Santiago’da metro bileti fiyatlarının artırılması ile başlayan ve başka kentlere de sıçrayan protestolarda en az 10 kişi öldü.

İtfaiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, başkentte yağmalanan ve ateşe verilen bir tekstil fabrikasında beş kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Yağmalandıktan sonra ateşe verilen bir süpermarkette ise iki kadın ve bir erkeğin hayatını kaybettiği kaydedildi. İki kişinin ise Santiago’nun güneyinde yapı malzemeleri satan bir mağazada çıkan yangında öldüğü ifade edildi. 

70 KENTTE PROTESTO, BİN 500 TUTUKLAMA

Devlet Başkanı Sebastian Pinera haftasonu farklı kentlere sıçrayan protestolar nedeniyle olağanüstü hâlin kapsamının genişletildiğini açıkladı. Başkent Santiago’da cuma günü olağanüstü hal ilan edilmişti.

İçişleri Bakanı Andres Chadwick Pazar günü yaptığı açıklamada, 70 kentte protestolar yaşandığını, bu protestolarda 40’a yakın süpermarket ve mağazanın yağmalandığını, en az altısının da ateşe verildiğini belirtti. Yetkililer ayrıca protestolar nedeniyle yaklaşık bin 500 kişinin gözaltına bildirdi.Savunma Bakanlığı 9 bin 400 askerin güvenliğin sağlanması için görev yaptığını açıkladı. Santiago’da göstericiler tarafından cuma günü metro istasyonları, Cumartesi ise otobüsler, Valparasio kentinde de göstericiler El Mercurio gazetesinin binası ateşe verilmişti.

BAŞKENTTE HAYAT DURDU

Protestolar nedeniyle başkent Santiago Uluslararası Havalimanı kapatıldı. Santiago Metro İşletmesi Cuma akşamı yaklaşık 120 kilometrelik metro ağında ulaşımı durdurdu. Protestolar yaklaşık bir hafta önce metro bileti fiyatının 800’den 830 Şili Pesosu’na yükseltilmesi nedeniyle başlamıştı. 

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera cumartesi günü metro bileti zammından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen, protesto eylemleri devam etmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X