Sıfır aracının 5 ayrı hasar kaydı çıktı

Bursa`da, 30 yıllık birikimiyle geçtiğimiz mayıs ayında sıfır otomobil alıp ihtiyaçtan dolayı daha sonra satan Ali Çavdar, aracın plakasının Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi (TRAMER) sorgulamasında 5 ayrı hasar kaydı çıkması üzerine şaşkına dön

Sıfır aracının 5 ayrı hasar kaydı çıktı
Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra Yıldırım ilçesinde ikamet eden 57 yaşındaki Ali Çavdar, geçtiğimiz mayıs ayında 50 bin 500 liraya dizel motorlu bir otomobil aldı. Kasım ayı başında, aracını satıp daha ucuz bir araba almak isteyen Çavdar, aracını 45 bin liraya sattı. Aracı alan vatandaş, plakayı TRAMER’den sorgulayınca olanlar oldu. 2014 model aracın 5 ayrı hasar kaydı olduğu ortaya çıktı. Aracını sattığı için satın aldığı başka bir araca ödediği 5 bin lira kaparodan da olan Çavdar, mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.
 
30 yıllık birikimiyle yetkili bayiden sıfır araç aldığını belirten Ali Çavdar, “Araçtan dolayı başımıza gelmeyen kalmadı. Aracı sattım, yapılan TRAMER kaydından 5 ayrı hasar çıktı. Arabam tekrar geri geldi. Ne yapacağımı şaşırdım. Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne, Kaymakamlığa, hakem heyetine gittim muhatap bulamadım. Son olarak yeniden emniyete gidip, ‘Basına vereceğim’ deyince dilekçemi kabul ettiler. Dilekçeye ancak bir ay içerisinde cevap verileceğini söylediler. 2014 model arabaya 2005, 2006, 2007, 2008 yılından hasar kaydı çıkacak. Kime ne diyeceğimi şaşırdım. Eski plakayı vermişler. Madem bu plakayı bana veriyorlar, TRAMER’den temizlenmeden neden kullanılmış plakayı veriyorlar. 10 gündür mücadele ediyorum, derdimi kimseye anlatamadım. 20 Mayıs 2014’te 50 bin 500 liraya aldım. Satmamız gerektiği için 45 bin liraya sattım. İki gün sonra aracım geri geldi. Arabayı sattık diye başka bir araç aldık, 5 bin lira kaparo vermiştim. Verdiğimiz kaparoda yandı.” dedi.
 
‘ANAHTAR TESLİMİ ALDIM, HASAR KAYDI BULUNAN PLAKAYI NEDEN TAKMIŞLAR?’
 
Aracını anahtar teslimi aldığını hatırlatan Ali Çavdar, “Yeni araç aldığınızda ilgili bayii, araca plakayı takarak veriyor. Arabayı aldım ama plakadan yapılan sorgulamada 5 ayrı hasar kaydı çıkıyor. Çözüm bulamazsam mahkemeye müracaat edeceğim. Mahkemede 3 beş sene sürüneceğiz. Vatandaşlar, mağduriyet yaşamamak için yeni de olsa aldıkları aracın plakasını takmadan önce TRAMER’den sorgulatsınlar. Sıfır takılan plakanın hasar kayıtlarının silinip temizlenmesi lazım. Vatandaşı mağdur etmenin anlamı yok. Koyarken koymasını biliyorsunuz da neden kaldırmıyorsunuz. 2014 model araca plaka takıyorum 2005’ten hasar kaydı çıkıyor. Sıfır arabaya plaka takıyorum 2005’ten hasar kaydı çıkıyor, Böyle saçmalık dünyanın neresinde var. Hangi ülkede yaşıyoruz, nerede yaşıyoruz, derdimizi kime anlatacağız? 15 gündür çalmadığım kapı kalmadı. En sonunda ‘televizyona çıkacağım’ deyince Acemler Trafik Şube Müdürülüğü’nden dilekçemi kabul ettiler. Gelecek olan dilekçenin cevabına göre televizyonculara müracaat edeceğim, hakkımı nerede arayacağımı bende bilmiyorum. 5 bin liram yandı, bitti. Onun üzerine soğuk su içtik. Dava açacağım. Burada bir mağduriyetim var. Kim giderecek bunu?” diye konuştu.
 
Ali Çavdar, aracı satın aldığı bayiiye gitmesine rağmen konuya çözüm bulunmadığını dile getirdi.
 
HATA NASIL DÜZELTİLEBİLİR?
 
Öte yandan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Turusan Bağcı ise bu tür vakaların sık olmasa da yaşandığını söyledi. Bağcı, şunları kaydetti: “Vatandaş öncelikle TRAMER’in internet sitesinde hasar düzeltme forumu doldurarak hatayı düzeltebilir. Ayrıca sigorta poliçesini düzenleyen acenteye gidip hata düzeltilebilir. Çok sık rastlanılmayan bir durum olmasa da sıfır araçlara verilen eski plakalarda bu tür sorunlar yaşanabilir. Sorgulama işi plaka üzerinden yapıldığı için bu tür sorunlar yaşanıyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X