Doç. Dr. Mehmet Usta
Doç. Dr. Mehmet Usta

Sık sık idrara çıkıyorsanız şu hastalıklara dikkat!

– İdrar yolu enfeksiyonu: Ateş, idrarını yaparken yanma, ağrı ve halsizliğiniz varsa idrar yolu enfeksiyonu açısından dikkat etmeli ve düşünmelisiniz. Diyabet ve nöroloji hastalarında bu belirtiler bariz olmayabilir. Çocuklarda bu belirtileri ifade etmeyebilir.

– Diyabet: Sık sık idrara çıkıyorsanız, ağız kuruluğunuz varsa diyabet acısında dikkatli olmalısınız. Diyabet genetik geçiş gösteren bir hastalıktır. Yakınlarınızda da diyabet hikâyesi varsa bu hastalığı kuvvetle düşündürür. Ancak şekeriniz düzenli seyrediyorsa bu belirti genellikle görülmez. Bu şikâyetiniz başka hastalıklara bağlı olabilir.

– Prostat büyümesi: Erkeklerde yaş ilerledikçe ve özelikle 40 yaşını geçince prostat büyüme riski artar. İleri yaşlarda olan her erkek şikâyetleri olsun veya olmasın prostat açısından dikkatli olmalıdır. Prostat büyüdükçe sık sık idrara çıkma oranı artar. İleri düzeye geldiğinde idrar çıkışını zorlaştırır. Bu riski taşıyorsanız dikkat etmelisiniz.

– Böbrek hastalığı: Böbrek yetmezliğinin en önemli belirtilerden bir tanesi sık sık idrara çıkmadır. Bu önemli bir belirtidir. Genellikle son dönem böbrek yetmezliğinde daha bariz görülür. Kişide ağrı, sızı, halsizlik vb belirtiler olmadan sadece bu belirti ile kendini gösterebilir. Sık sık idrara çıkıyorsanız böbrek hastası olabilirsiniz.

– Bol su içme: Çok fazla su tüketiyorsanız doğal olarak idrarada sık çıkarsınız. Bu tablo herhangi bir hastalığı göstermez. Su tüketmenizi azaltırsanız bu durum düzelir.

– Psikolojik: Bazı kişiler herhangi bir hastalığı olmadan sık sık idrara çıkarlar. Bu genellikle psikolojikdir. Bu kişiler gündüz çıkarlar, gece pek çıkmazlar. Eğer gündüz sık çıkıyorsanız gece çıkmıyorsanız ve başka şikâyetiniz yoksa psikolojik olabileceğini düşünmelisiniz.

– Bazı içeçek ve yiyecekler: Limon suyu, soğan, mısır püskülü, maydanoz, ısırgan oto, kızılcık suyu, elma sirkesi, vb yiyecekler idrara sık çıkmanıza neden olurlar. Çok fazla sıvı aldığınızda sık çıkarsınız ancak kahve, alkol vb içecekler ise azda alsanız fazla idrara çıkarsınız, nedeni idrarı tutan bazı hormonların (ADH) etkisini azaltmasıdır. Eğer bu şikâyetiniz varsa, herhangi bir hastalık düşünmeden önce bu yiyecek ve içeceklere dikkat etmelisiniz.

– Hormon eksikliği: Vücudumuz birçok hormonların etkisiyle düzenli çalışır. Bu hormonların az veya çok çalışması vücut dengesini bozarlar ve özelikle etkili olduğu organın düzensiz çalışmasına neden olurlar. Bu hormonlardan bir tanesi de antidiüretik hormonudur. Bu hormonun hastalığı veya diğer hastalıklar (bunların başında kanser gelir)etkilediğinde etkisi azalır çok idrara çıkmamıza neden olur.

– İlaçlar: Bunların başında idrar söktürücü ilaçlar gelir. Eğer ödem, kalp yetmezliği ve tansiyon için idrar söktürücü kullanıyorsanız sık idrara çıkmanız doğaldır.

Vücut organlarımız, hastalık ve olumsuzluklar olmadığı sürece hep dengede çalışır. Buna bağlı günlük idrara da dengeli çıkarız. Eğer dışarıda fazla sıvı, idrar söktürücü yiyecekler, ilaçlar vb almıyorsanız, sık sık idrara çıkıyorsanız bu saydığım hastalıklar açısından dikkatli olmalısınız.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X