Siyanürle altın madenciliğine karşı ortak tavır

Mustafakemalpaşa’da bir araya gelen siyasi partiler ilçede siyanürle altın ve gümüş çıkarma faaliyetlerinin ilgili kurumlarca tekrar gözden geçirilmesini isterken, bu girişimle tabiat varlıklarının  tehlike altına girdiği ifade edildi.

Siyanürle altın madenciliğine karşı ortak tavır

Mustafakemalpaşa’da siyasi parti temsilcileri, ilçede gündeme gelen siyanürle altın ve gümüş çıkarma çalışmalarına karşı bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yaptı.

Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın yanı sıra AK Parti, CHP, MHP, SP, DP, BBP ve İYİ Parti ilçe başkanlarının imzasıyla yayınlanan deklarasyonda, söz konusu girişimle bölgenin içme suyu havzası, turizm alanı ilan edilen kaplıcalar ve diğer tabiat varlıklarının tehlike altına girdiği ifade edildi. Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin Tümbüldek Turizm Merkezi sınırları içerisinde bulunan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz ettiğini belirten Sadi Kurtulan, ortak açıklamada şunları söyledi: 

“Bozulmamış doğası, suyu ve orman alanlarıyla Bursa’nın yeşil ilçelerinden biri olan Mustafakemalpaşamız, son günlerde siyanürle altın ve gümüş madeni arama faaliyetleriyle kamuoyunun gündemine gelmektedir. Yüzde 60’ı ormanlarla çevrili olan ilçemizin 15 km güneydoğusunda bulunan Kömürcükadı, Şapçı, Akarca ve Bahariye Mahalleleri ile Tümbüldek Kaplıcaları’nı kapsayan yaklaşık 40 bin dekarlık arazi, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile Altın-Gümüş Kompleks Madeni ve Cevher Zenginleştirme Tesisi Alanı’na çevrilmiştir. Söz konusu plan değişikliği ile bölgemizin içme suyu havzası, turizm alanı ilan edilen kaplıcalarımız ve diğer tabiat varlıklarımız maalesef tehlike altına girmiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri, bir süre önce maden sahasında araştırmalar yaparak hazırladıkları raporu ilgili yerlere sunmuş, Mustafakemalpaşa Belediyesi de Tümbüldek Turizm Merkezi sınırları içerisinde bulunan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine itiraz etmiştir.”

TARIM VE HAYVANCILIK…

Devam eden sondaj çalışmalarının ardından rezerv altın ve gümüş bulunduğu takdirde 3 yıl içerisinde bu rezervin siyanürle çıkarılmasının gündeme geleceği belirtilen açıklamada, “Mustafakemalpaşa bir tarım ve hayvancılık kentidir. Tarıma dayalı sanayisi ise gelişime açık olarak her yıl büyümektedir. Bu durumun geleceğimize vereceği zararı hiçbir ekonomik birimle ölçmek mümkün değildir. Gelecekte olası büyük bir tabiat felaketinin önüne geçmek için toplumsal duyarlılığımızı ortaya koyuyoruz.” denildi.

Bu girişimin ilgili kurumlarca gözden geçirilmesinin istendiği toplantının ardından söz konusu ortak bildiri, Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın yanı sıra AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Kanar, CHP İlçe Başkanı Serda Tandoğan Kuru, MHP İlçe Başkanı Nebih Algan, DP İlçe Başkanı Ahmet Kaymaz, BBP İlçe Başkanı Hüseyin Has, SP İlçe Başkanı Sönmez Duman ve İYİ Parti İlçe Başkanı İhsan Keçeci tarafından imza altına alındı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X