Soğanı plansızlık vuruyor

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erdem, Türkiye’de ne kadar soğan ekildiğinin bilinmediğini belirterek, ”Herkes ‘planlama yapmak lazım’ diyor. Doğru veri olmadan planlama olmaz. Miraslı yerlerin mutlaka kayda girmesi gerekiyor” dedi.

Soğanı plansızlık vuruyor

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Soğanın kilogram fiyatı 5 liraya kadar çıkarken, bu ürünün önemli üretim merkezlerinden Karacabey’de Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem farklı bir sorunu ortaya koydu. Erdem, soğan fiyatlarındaki artışa özellikle Ankara-Polatlı ve Eskişehir’de ekimi yapılan kışlık soğandaki hastalık ile verim düşüklüğünün yol açtığını belirterek, ‘’Nisan ayı itibariyle Adana bölgesi soğan kesmeye başlar. Karacabey bölgesinde ise mayısta hasat başlar. Şuan yaşanan olayda ana neden Eskişehir ve Ankara-Polatlı tarafları. Fiyat artışının bu şekilde devam edeceğini düşünmüyorum” dedi.

GERÇEK VERİLER BİLİNMİYOR

Türkiye genelinde ekilen alanların bilinmemesi gibi bir sorun olduğunu dile getiren Erdem şunları kaydetti: ‘’Mahsullerin bölgede ne kadar ekildiğini kimse bilmiyor. Karacabey’de 683 bin dekarlık arazinin yüzde 50’si kayda girmiyor miraslı yerlerden dolayı.

Bazılarını da tarla sahipleri vermiyor çiftçiye ama bunlar yüzde 10’u etkiliyor. Yüzde 85’inde ise miraslı yerlerden dolayı tapuları ziraat odaları işleyemiyor. Bu sefer Türkiye’de ne ekildiği, ne dikildiği, ne biçildiği bilinmiyor tam detaylı olarak… Tamamen hayalden gidiyoruz.

Bilimsel verileri elimize almamız gerekiyor. Herkes süslü bir cümle yakalamış ‘planlama yapmak lazım’ diye… Doğru veriler olmadan planlama olmaz. Gerçeklerle yüzleşmenin metodu doğru verileri ele almak, sonra planlama yapmak. Miraslı yerlerin mutlaka kayda girmesi gerekiyor.”

KARACABEY’DE EKİM YÜZDE 30 ARTTI

Erhan Erdem, Karacabey’de soğan ekiminin geçen yıla göre yüzde 30 artığının altını çizerek, ‘’Türkiye’deki soğanın ne kadarının Karacabey’de üretildiği yıldan yıla değişiyor. Bunu kestiremeyiz. Geçen yıl Karacabey’de 5 bin dekar alanda ekilmişti, bu yıl 6 bin 500-7 bin dekar civarında ekildiğini biliyoruz. 2019’da ortalama 25-30 bin ton civarında ürün bekliyoruz” diye konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Erdem, doların düştüğünü ancak gübre fiyatlarının inmediğini ifade etti. Yaşanan bir sorunun da kayda giren ürünlerin gerçek olmaması olduğunu anlatan Erdem, ‘’Adam mısır ekecek tarlasına ama domates gösteriyor. Çünkü mısıra bankalar 300 lira kredi veriyor ancak domates ekene dekara bin lira veriyor. O da yanlış” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X