Somuncu Baba’nın evi restore ediliyor 

Osmangazi Belediyesi, Somuncu Baba Evi ve Fırını’nın ikinci bölümünün restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 

Somuncu Baba’nın evi restore ediliyor 

Somuncu Baba’nın evini 2013 yılında kamulaştırarak fırın ve çilehanenin yer aldığı binanın birinci bölümünü restore eden Osmangazi Belediyesi, tarihi mekanın ikinci kısmının da restore edilmesi için başlattığı çalışmalara devam ediyor.

Bursa’nın en önemli manevi miraslarından biri olan Somuncu Baba’nın evinin ikinci bölümünü oluşturan binanın ahşap karkas ve taş duvarları tamamlandı. Binanın çatı üst örtüsü kapandı. Nisan ayında başlatılan Somuncu Baba Evi ikinci bölüm restorasyon çalışmaları kapsamında şadırvan, tuvalet, ve lavaboların yer alacağı zemin altı kısımda kazı çalışmaları tamamlandı. İlave bina ile birlikte şadırvan, tuvalet, kafeterya, oturma salonunun yer alacağı bölümün temeli önümüzdeki günlerde atılarak çalışmalar başlayacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, çalışmaların birinci bölümünü oluşturan çilehane ve fırın bölümünü restore ederek ziyarete açtıklarını belirterek, “Restorasyon çalışmalarına ilk başladığımızda, fırın ve çilehane bölümlerinin dışında burasının içerisinde çay ocağı, depo, çok amaçlı salonlar, dükkân, mutfak, abdesthane ve şadırvanın da bulunduğu bir külliye şeklinde olduğunu gördük. Anıtlar Kurulu’nun onayının ardından ikinci bölümün restorasyonuna başladık. Her iki bölümün restore edilmesiyle birlikte burası çok güzel bir mekân haline gelecek” dedi.

İkinci etap restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Somuncu Baba Camii’ne kadar uzanan bölümdeki evlerin kamulaştırmalarını yaparak üçüncü kısım çalışmalarına başlayacaklarını belirten Dündar, “Tarihî ev ile Somuncu Baba Camii’ni birleştireceğiz. Ziyaretçilerin gönül rahatlığıyla gelip gezebileceği, oturabileceği ve ibadetlerini yapabilecekleri bir mekan ortaya çıkaracağız. Şadırvanı, helaları, kafeteryası, üst katta da oturma salonu ile birbirini tamamlayan güzel bir eser olacak. Burası yeniden ihya edilerek bölgenin canlanmasına katkı sağlanacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X