Sözleşmeli ekime ilgi hızla artıyor

Yeni sezon için bezelye ekimlerinin başladığı Yenişehir’de, çiftçinin ‘sözleşmeli’ ekim modeline yöneldiği belirtildi. Sözleşmeli ekim modelini benimseyen çiftçi saşısında geçen yıla oranla önemli artış gözlendiği kaydedildi.

Sözleşmeli ekime ilgi hızla artıyor

GÜRHAN ADANA

Yeni sezonun ilk ürünü olan bezelye ekimlerinin başladığı Yenişehir’de, sözleşmeli ekim modelini benimseyen çiftçi sayısının artış gösterdiği belirtildi.

Bu yıl 15 bin dönüm alana bezelye ekiminin yapılmasının tahmin edildiğini söyleyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bu arazilerin 10 bin dönümünün sözleşmeli ekimle işleneceğini anlattı. Haziran ayında hasadı yapılacak olan bezelye için konserve fabrikalarıyla çiftçinin sözleşme yaptığını ifade eden Aktaş, ‘Bu yıl toplam 15 bin dönüm alana bezelye ekimi yapılmasını tahmin ediyoruz. Bu arazilerin yaklaşık 10 bin dönümü sözleşmeli ekimle işlenecek. 5 bin dönümde ise sözleşme dışı ekim yapılacağını hesaplıyoruz’ dedi.

Çiftçinin sözleşmeli ekim modeliyle hem pazar, hem de sattığı ürünün tahsilatında sorun yaşamadığını ifade eden Aktaş, ‘Geçen yıl 8 bin dönümde sözleşmeli, 7 bin dönümde ise açığa ekim yapılarak bezelye yetiştirilmişti. Bu yıl konserve fabrikalarıyla sözleşme yapılan arazi toplamı 10 bin dönüme ulaştı. Pazarını kendisi bulmak isteyen çiftçilerimizin ise ekim yaptığı alanların 5 bin dönümde kalacağını öngörüyoruz’ diye konuştu.

PAZAR GARANTİSİ

Yenişehirli çiftçilerin sözleşmeli ekim modelini benimsediğini dile getiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, her geçen yıl sözleşmeli ekim yapılan arazi miktarının arttığına dikkat çekti. Geçen sezon sözleşmeli ekim yapan çiftçilerin bu uygulamadan memnun olduğunun altını çizen Aktaş, ‘Geçen sezon sözleşmeli ekim yapan çiftçiler, sözleşme gereği ürününün kilosunu 80 kuruştan konserve fabrikalarına satmıştı. Buna karşılık sözleşmeli ekim yapmayanlar ürününe pazar bulamadı. Ürünü elinde kalan bu çiftçiler, bezelyeleri küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara yem olarak verdi. Bu sezon ise ürününe pazar garantisi olması dolayısıyla başka çiftçiler de sözleşmeli ekim modeline yöneldiler’ değerlendirmesinde bulundu.

Ay sonunda ya da mart ayı başında pancar ekimlerine geçileceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, nisan ayında taze fasulye, yağlık ve çerezlik ayçiçeklerinin ekilerek tarımsal faaliyetlerin sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X