S&P, enflasyon tahminini açıkladı

Standard & Poor’s Ülke Kredi Reytingleri Kıdemli Direktörü Gill, “Türkiye’de yıllık ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 10,8, gelecek yıl ise yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.” dedi.

S&P, enflasyon tahminini açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un (S&P) Ülke Kredi Reytingleri Kıdemli Direktörü Frank Gill, Türkiye’de yıllık ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 10,8, 2018’de ise yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

 

Frank Gill, S&P’nin geçen hafta Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”, yerli para cinsinden notunu “BB+” ve not görünümünü ise “negatif” olarak teyit etmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin büyüme verilerinin güçlü olduğunu ve bu yıl için büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi.

 

Gill, “Bizim görüşümüze göre, 2016’ya kıyasla bu yıl büyüme ilk olarak akomodatif mali duruş ve özellikle tüketimi destekleyen diğer vergi teşvikleri ile açıklanabilir. İkinci sırada ise Kredi Garanti Fonu gibi kredi büyümesini, konut kredisini artıran tedbirler ve makroihtiyati gevşeme geliyor. Yani, bu kredi büyümesine dayalı mali teşvik kombinasyonu.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye ekonomisine ilişkin S&P’nin tahminlerine değinen Gill, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5 seviyesinde, 2018 yılında yüzde 3,5, devamındaki 2 yıl boyunca (2019-2020) yüzde 3,2 seviyesinde büyümesini beklediklerini kaydetti. 

 

Cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl ve 2018’de yüzde 4,5 olması bekleniyor 

 

Frank Gill, enflasyonun önümüzdeki yıl gerileyebileceğini belirterek, Türkiye’de yıllık ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 10,8, 2018’de ise yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

 

Ekonominin 2018 ve 2019 yıllarında yavaşlamaya başlayacağını düşündüklerini kaydeden Gill, “Genç nüfus ve yüksek yatırım ihtiyacı nedeniyle geniş cari açık ihtiyacını anlamakla birlikte aynı zamanda farklı kredileri karşılaştırıyoruz. Genelde yüksek cari açığı ekonomik oynaklığın erken göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Türkiye’de cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl ve 2018’de yüzde 4,5 olmasını bekliyoruz.” diye konuştu. 

 

“Türkiye’nin ihracatında güçlü bir yükseliş gördük”

 

S&P Ülke Kredi Reytingleri Kıdemli Direktörü Gill, Avrupa’nın ekonomik büyümesinin Türkiye için ekstra ihracat potansiyeli oluşturup oluşturmayacağına ilişkin soru üzerine, “Bu hikayenin pozitif tarafı… Türkiye’nin ihracat hacminde ve nominal ihracat performansında çok güçlü bir yükseliş gördük. Öncelikle Avrupa, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı… Beyaz eşya, giyim gibi ürünler ihraç ediliyor. Hizmet sektörü ihracatı da bu yıl iyi bir şekilde yükseldi.” ifadelerini kullandı.

 

Gelecek yıl turizm sezonunun daha güçlü gerçekleşebileceğine dair bazı veriler olduğunu belirten Gill, TL’deki değer kaybının ihracatta rekabet gücünü geçici olarak artırmasına karşın uzun vadede şirketlerin döviz cinsinden borçlarını ödeyebilme güçlerini baskılayabileceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X